13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalEmmanuel Macron o apără pe Sylvie Goulard: „A fost victima unui joc...

Emmanuel Macron o apără pe Sylvie Goulard: „A fost victima unui joc politic”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut, joi, că Sylvie Goulard este victima unui ”joc politic”, după ce candidata Franţei a fost respinsă de comisiile de specialitate din Parlamentul European în urma audierilor pentru postul de comisar european, transmite agenţia Reuters, preluată de Agerpres.

Sylvie Goulard a fost audiată joi a doua oară de comisiile Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorilor (IMCO) şi Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE), după ce la audierea din 2 octombrie nu a primit aviz favorabil din cauza unor suspiciuni privind integritatea. Dar ea nu a convins nici de această dată eurodeputaţii, astfel că numai 29 de eurodeputaţi din comisiile de specialitate au votat în favoarea ei şi 82 împotrivă.

”Sylvie Goulard a fost victima unui joc politic care afectează întreaga Comisie Europeană”, afirmă preşedintele Macron într-o declaraţie transmisă de biroul său de presă. Liderul de la Elysee va aborda această chestiune în discuţiile cu viitoarea preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi va căuta să se asigure că portofoliul atribuit Franţei va fi respectat, se mai arată în declaraţie.

La rândul ei, Sylvie Goulard a reacţionat afirmând că a ”luat act” de respingerea ei de către comisiile de specialitate din PE. ”Iau act de decizia Parlamentului European, în respectul democraţiei. Mulţumesc Preşedintelui Republicii şi Ursulei von der Leyen pentru încrederea lor şi tuturor deputaţilor care au votat pentru mine”, a scris ea pe Twitter.

Sylvie Goulard a fost desemnată să conducă în viitoarea Comisie Europeană un vast portofoliu, ce cuprinde piaţa internă, dar şi economia digitală, politica industrială a Uniunii Europene şi noul directorat pentru industria de apărare şi spaţială.

Dar candidatura sa fost contestată din cauza investigaţiilor aflate în desfăşurarea împotriva ei de justiţia franceză şi de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) într-un dosar de angajări fictive la cabinetul ei de eurodeputat, precum şi în urma activităţii pe care a desfăşurat-o timp de trei ani pentru un think-tank american, Institutul Berggruen, de la care a încasat peste 10.000 de euro pe lună în timp ce era de asemenea eurodeputat.

Înaintea votului de joi, Partidul Popular European a anunţat că eurodeputaţii săi din cele două comisii vor vota împotriva lui Sylvie Goulard. PPE sugerase încă de săptămâna trecută că va vota împotriva ei, după ce un candidat al popularilor europeni pentru viitoarea Comisiei Europeană, ungurul Laszlo Trocsanyi, a fost respins de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI).

Parlamentul European urmează să se pronunţe prin vot în perioada 21-24 octombrie asupra întregii componenţe a Comisiei conduse de Ursula von der Leyen. Plenul PE nu poate respinge individual un candidat la un post de comisar european, dar în trecut comisarii desemnaţi care nu au trecut de comisiile de specialitate au fost de obicei înlocuiţi.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă