20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalErdogan ameninţă că va relua ”cu o hotărâre şi mai mare” ofensiva...

Erdogan ameninţă că va relua ”cu o hotărâre şi mai mare” ofensiva în Siria

”Procesul (armistiţiului) se încheie azi (marţi) la ora (locală) 22.00. Dacă aceste promisiuni făcute de către americani nu sunt respectate, operaţiunea va fi reluată cu o hotărâre şi mai mare”, a declarat Erdogan înainte să plece în Rusia, unde se întâlneşte cu omologul său rus Vladimir Putin.

Operaţiunea turcă lansată la 9 octombrie în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile Protecţiei Poporului (YPG) este suspendată până marţi la ora 19.00 GMT, în baza unui acord negociat între Washington şi Ankara.

Acest armistiţiu a permis YPG să se retragă din poziţiile cuprinse într-un plan cu privire la o ”zonă de securitate” pe care Turcia vrea să o implementeze de-a lungul frontierei, cu scopul de a o despărţi de teritoriile aflate sub controlul forţelor kurde.

Erdogan a estimat că ”700-800” de combatanţi kurzi s-au retras pentru moment, şi a adăugat că alţi 1.200-1.300 de combatanţi este necesar să părăsească zona.

”Noi urmărim acest lucru îndeaproape. Acest proces nu va fi încheiat fără o retragere completă”, a adăugat el.

Acest plan cu privire la o ”zonă de securitate”, care urmează să întindă într-o primă etapă pe o lungime de 120 de kilometri, între oraşele siriene Ras al-Ain şi Tal Abyad, urmează să ajungă la 444 de kilometri lungime – de la Jarablus la frontiera irakiană, a declarat Erdogan marţi.

În urma retragerii trupelor americane din nordul Siriei, forţele kurde au făcut apel la regimul lui Bashar al-Assad, care a desfăşurat trupe în anumite oraşe, complicând crearea ”zonei de securitate” vrute de Ankara.

Înainte să plece cu avionul către staţiunea baleară rusă Soci, unde se întâlneşte cu Putin, Erdogan a anunţat că această problemă se va afla în centrul discuţiilor.

”Vom avea oportunitatea de a discuta despre (retragerea) YPG din zone în care se află regimul”, a declarat preşedintele turc. ”Noi sperăm să eliberăm această regiune de flagelul terorismului separatist prin intermediul cooperării noastre cu Rusia”, a insistat el.

Ofensiva turcă a fost dur condamnată de către comunitatea internaţională, mai ales de către ţările occidentale, dar şi oficiali iranieni, pe care Erdogan i-a atacat, un gest rar, marţi.

”Există uneori voci discordante din Iran. Liderii rianieni, începând cu (preşedintele Hassan) Rohani ar fi trebuit să le facă să tacă. Acest lucru ne incomodează”, a declarat Erdogan.

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă