Erdogan anunţă că sistemul rusesc de rachete S-400 va fi livrat în 10 zile

Erdogan anunţă că sistemul rusesc de rachete S-400 va fi livrat în 10 zile

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că prima livrare a sistemului rusesc de rachete S-400 va avea loc în 10 zile, a informat presa din Turcia duminică, la o zi după ce a afirmat că nu vor exista sancţiuni din partea SUA, conform Reuters.

Rl online 0 comentarii

Relaţiile dintre Turcia şi SUA sunt tensionate după ce Ankara a început procesul de achiziţie a rachetelor S-400, despre care Washingtonul susţine că nu sunt compatibile cu sistemele NATO.

„În următoarele 10 zile, poate chiar într-o săptămână, prima livrare va ajunge. I-am spus acest lucru lui Trump, deschis”, a afirmat Erdogan conform ziarului Hurriyet după o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump.

Sămbătă, Erdogan a declarat că Trump i-a transmis că nu vor fi impuse sancţiuni din cauza acordului cu Rusia, după ce Trump a afirmat că Turcia nu a fost tratată corect din cauza acestui acord.

„Astfel, există o undă verde de la Trump pentru ca Turcia să achiziţioneze rachetele S-400 – sau cel puţin aceasta este viziunea turcilor”, a afirmat Tim Ash, strateg senior pentru pieţele în curs de dezvoltare la BlueBay Asset Management.

După discuţiile dintre Trump şi Erdogan, Casa Albă a informat că Trump „şi-a exprimat îngrijorarea” cu privire la acordul Turciei cu Rusia şi „a încurajat Turcia să colaboreze cu Statele Unite privind cooperarea în zona apărării într-un fel care va face alianţa NATO mai puternică”.

Vorbind în faţa reporterilor după summit-ul G20 din Japonia, Erdogan a declarat că el consideră că disputa privind rachetele S-400 va fi „depăşită fără nicio problemă” şi a adăugat că omologul său american îl susţine în această dispută.

„În convorbirile noastre telefonice, Trump nu a spus până acum: „Vom impune sancţiuni”. Cu privire la rachetele S-400, mi-a spus: „Ai dreptate”. Am discutat despre această problemă la un nivel avansat”, a declarat Erdogan, conform postului NTV.

„Trump a spus: „Este o nedreptate”. Este foarte important. Cred că vom depăşi această proces fără nicio problemă”, a adăugat Erdogan.

Erdogan a informat că cei doi lideri au căzut de acord să trimită oficiali pentru a monitoriza situaţia. El a precizat şi că miniştrii de Externe şi ai Apărării din Turcia şi SUA „vor deschide uşile” rezolvării acestei probleme.

SUA s-au oferit să livreze rachete Raytheon Co Patriot Turciei.

„O rachetă S-400 valorează cât trei Patriot. Dacă condiţiile ar fi măcar egale cu cele din acordul pentru S-400, am cumpăra rachetele Patriot, dar nu sunt, trebuie să ne gândim la interesele noastre”, a afirmat Erdogan.

Comentarii

loading...