5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalErdogan anunţă că Turcia va produce împreună cu Rusia sistemul antirachetă S-500

Erdogan anunţă că Turcia va produce împreună cu Rusia sistemul antirachetă S-500

“Nu se pune absolut deloc problema ca Turcia să dea înapoi în privinţa achiziţionării S-400. Este o afacere încheiată”, a declarat şeful statului turc.”Va urma producerea în comun a S-500, după S-400″, a mai afirmat preşedintele Erdogan într-o sesiune televizată de întrebări şi răspunsuri cu studenţi ai universităţii din Istanbul.

Preşedintele turc a afirmat că studiile tehnice realizate de experţii turci au demonstrat compatibilitatea S-400 cu F-35 şi a afirmat că, “mai devreme sau mai târziu”, Turcia va primi avioanele F-35.

Totodată, Erdogan a amintit că livrarea sistemului S-400, prevăzută pentru luna iulie, ar putea putea avea loc mai devreme.

Washingtonul susţine că acordul cu Rusia al Turciei, membră a Alianţei Nord-Atlantice, reprezintă o ameninţare pentru apărarea occidentală. SUA au somat Ankara să aleagă între sistemul de apărare oferit de Rusia şi avioanele de vânătoare invizibile F-35, din care Turcia doreşte să achiziţioneze 100 de bucăţi. Preşedintele turc a rămas însă ferm pe poziţii.

Statele Unite au suspendat la începutul lunii aprilie livrările de echipamente la sol necesare utilizării F-35, avion conceput să comunice în timp real cu sistemele de apărare antiaeriană şi antirachetă ale NATO.

Washingtonul se teme că tehnologia cu care este dotat sistemul S-400 să nu fie utilizată pentru a colecta date tehnologice despre avioanele militare ale NATO, la care Rusia ar putea să aibă acces.

Cele mai citite

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă