Erdogan, blitzkrieg împotriva kurzilor de la granița cu Siria

Erdogan, blitzkrieg împotriva kurzilor de la granița cu Siria

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat duminică speranţa că ofensiva lansată de Ankara în nordul Siriei împotriva unei miliţii kurde va fi încheiată ''în foarte scurt timp'', relatează AFP.

Rl online 0 comentarii

''Cu voia lui Allah, vom încheia această operaţiune în foarte scurt timp'', a declarat Erdogan într-un discurs rostit la Bursa (nord-vest), exprimându-se pentru prima dată de la lansarea, sâmbătă, a unei ofensive turce împotriva Unităţilor de apărare a poporului (YPG, miliţia kurdă siriană) în regiunea Afrin, situată în nordul Siriei,k informează Agerpres.

Premierul turc, Binali Yildirim, citat de media, a afirmat că soldaţii turci au intrat duminică dimineaţa în Siria în cadrul acestei operaţiuni, care a început sâmbătă seara cu bombardamente ale aviaţiei.

''Am fost în contact toată noaptea cu premierul (Yildirim) şi cu şeful Statului major (Hulusi Akar)'', a declarat Erdogan, făcând apel la concetăţenii săi ''să se roage'' pentru soldaţii care iau parte la ofensivă.

Erdogan a avertizat totodată principalul partid prokurd din Turcia, HDP, împotriva oricărei tentative de a organiza manifestaţii ale opoziţiei împotriva ofensivei forţelor turce în Afrin.

Turcia acuză YPG că este ramura din Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie clasată drept ''teroristă'' de către Ankara şi aliaţii săi occidentali şi care duce o mişcare de gherilă sângeroasă pe teritoriul turc începând din 1984.

YPG este însă principala componentă a Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă de combatanţi kurzi şi arabi, susţinută de SUA pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI) în nordul Siriei.

Comentarii

loading...