4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalErdogan, convins că nu vor exista sancţiuni americane pentru rachetele ruseşti S-400

Erdogan, convins că nu vor exista sancţiuni americane pentru rachetele ruseşti S-400

“El ne-a spus că nu vor exista niciun fel de sancţiuni”, a declarat Erdogan în cursul unei conferinţe de presă după întâlnirea lor.

 

Erdogan respinge exigenţele americane

Turcia a apreciat sâmbătă că nu va avea de suferit în urma acordului încheiat cu Rusia privind livrarea de sisteme de apărare aeriană S-400 căruia i se opun SUA, estimând că aceste armamente nu sunt compatibile cu cele ale NATO şi sunt de natură să ameninţe viitorul avion de vânătoare american F-35, potrivit Reuters.

Erdogan refuză să cedeze exigenţelor americane. Înaintea de întâlnirea sa cu Vladimir Putin la Osaka, el a explicat că acest acord asupra S-400 va întări legăturile între cele două ţări.

Erdogan a adăugat că este important ca Turcia să termine construirea primei sale centrale nucleare de la Akkuyu până în 2023. Centrala, al cărei cost este estimat la 20 miliarde de dolari, este construită de Rosatom, operatorul nuclear rus.

 

Erdogan: Solidaritatea Turcia – SUA va continua

Turcia şi SUA ar trebui să menţină o cooperare bazată pe “parteneriatul lor strategic”, a afirmat preşedintele Erdogan în debutul întâlnirii sale cu liderul SUA la Osaka.

“Parteneriatul nostru strategic necesită solidaritate în multe domenii”, a spus Erdogan, insistând: “Cred cu tărie solidaritatea va continua şi în perioada următoare “, potrivit dpa.

Preşedintele Erdogan a insistat pe faptul că Turcia şi SUA sunt “parteneri strategici”, dar a subliniat că “nimeni nu poate să intervină în ceea ce priveşte suveranitatea turcă”, conform Agerpres.

 

Pericol de sancţiuni

Statele Unite, indignate cu privire la achiziţionarea de armament din Rusia de către o ţară NATO, au ameninţat Turcia cu sancţiuni dacă acordul nu va anulat până la sfârşitul lunii iulie.

În încercarea de a schimba opţiunea preşedintelui turc, Statele Unite au propus furnizarea de rachete Patriot produse de Raytheon, dar preşedintele turc a apreciat că propunerea SUA este mai puţin interesantă decât propunerea Rusiei.

Potrivit lui Trump, responsabiliatea pentru această situaţie îi revine predecesorului său Barack Obama, care ar fi impus condiţii “nedrepte” Turciei pentru achiziţionarea rachetelor Patriot atunci când Ankara dorise să le achiziţioneze, conform Reuters şi dpa.

“Suntem într-o situaţie foarte complicată pentru că preşedintele Erdogan nu a putut să cumpere rachete Patriot”, a apreciat Trump alături de preşedintele turc. “Nu se pot face afaceri în felul acesta. Nu este bine”, a adăugat el.

Întrebat dacă ştie dacă SUA vor impune sancţiuni Turciei, Donald Trump a răspuns:”Este un schimb de bune practici” şi fiecare parte evaluează “soluţii diferite”.

S-400 urmează să fie livrate Turciei în prima jumătate a lunii iulie.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă