Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Erdogan ia atitudine în privința Ierusalimului. Decizia lui Trump generează discuții aprinse

Erdogan ia atitudine în privința Ierusalimului. Decizia lui Trump generează discuții aprinse

Comunitatea internațională fierbe după ce Donald Trump a decis ca Ierusalimul să devină capitala oficială a Israelului.

Rl online 0 comentarii

Turcia a cerut joi comunităţii internaţionale să 'nu se vândă pentru un pumn de dolari', după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat cu tăierea ajutorului financiar pentru ţările ce vor vota în favoarea proiectului de rezoluţie a ONU care solicită SUA să renunţe la decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, transmit AFP şi Reuters.

''Domnule Trump, nu puteţi cumpăra voinţa democratică a Turciei cu dolarii dumneavoastră. Şi fac apel către întreaga lume: niciodată să nu vă vindeţi voinţa pentru un pumn de dolari, în lupta voastră pentru democraţie'', a spus preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a doua zi după ce liderul de la Casa Albă a ameninţat cu tăierea asistenţei financiare pentru statele care vor vota în favoarea respectivului proiect de rezoluţie a ONU.

''Sper ca SUA să nu obţină rezultatul pe care îl aşteaptă de acolo (de la ONU, n.r.) şi că lumea va da o lecţie foarte bună Statelor Unite'', a menţionat şeful statului turc într-un discurs rostit la Ankara.

Adunarea Generală a ONU este chemată, după vetoul american din Consiliul de Securitate, să voteze joi asupra unui proiect de rezoluţie ce condamnă recunoaşterea unilaterală de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a statului Israel.

SUA au făcut luni uz de dreptul lor de veto la o rezoluţie propusă de Egipt condamnând recunoaşterea de către Washington a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Documentul a fost aprobat de ceilalţi 14 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.

La 6 decembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce a marcat o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, mozaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală, informează AGERPRES.

Comentarii

loading...