23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalErdogan promite operațiuni militare externe

Erdogan promite operațiuni militare externe

Erdogan se pregăteşte pentru alegerile anticipate pe care le-a convocat pentru 24 iunie. ‘Pentru a-şi curăţa frontierele de grupuri teroriste, Turcia va lansa noi operaţiuni după modelul Scutul Eufratului şi Ramurii de Măslin’, a spus Erdogan într-un discurs susţinut la Istanbul şi în care a prezentat liniile generale ale programului său electoral.

Turcia desfăşoară din luna ianuarie în nord-vestul Siriei operaţiunea ‘Ramura de Măslin’ împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), considerată de Ankara ca fiind o organizaţie teroristă, dar care este susţinută de SUA în campania împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Înaintea acestei operaţiuni, armata turcă a desfăşurat o primă ofensivă în nordul Siriei împotriva SI şi YPG, operaţiune denumită ‘Scutul Eufratului’.

Erdogan a ameninţat de mai multe ori că va extinde operaţiunea Ramura de Măslin către est, în direcţia frontierei irakiene, chiar şi cu riscul de a intra în coliziune cu SUA şi Franţa, relaţiile Turciei cu aceste două ţări fiind deja tensionate în urma operaţiunilor militare turce în regiune.

Preşedintele turc a cerut în mod repetat guvernului de la Bagdad să acţioneze împotriva bazelor din nordul Irakului ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ameninţând că în caz contrar armata turcă va face acest lucru.

‘Obiectivul nostru este să anihilăm toate organizaţiile teroriste care ne atacă, să le trimitem în lada de gunoi a istoriei’, a punctat Erogan în discursul de duminică.

El a descris totodată alegerile din 24 iunie drept un ‘punct de cotitură’ pentru Turcia, printre alte promisiuni menţionând sporirea investiţiilor şi creşterea economică.

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă