4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalErdogan respinge criticile privind transformarea Sfânta Sofia în moschee

Erdogan respinge criticile privind transformarea Sfânta Sofia în moschee

“Cei care nu acţionează împotriva islamofobiei din propriile ţări (…) atacă dorinţa Turciei de a se folosi de drepturile sale suverane”, a declarat Erdogan în cadrul unei ceremonii prin videoconferinţă.

“Nu am luat această decizie în funcţie de ce spun alţii, ci pe baza drepturilor noastre, aşa cum am făcut în Siria, în Libia şi în alte părţi”, a adăugat el.

Autorităţile din Turcia au început sâmbătă inspecţiile la Sfânta Sofia pentru pregătirile logistice de transformare a fostului muzeu în moschee.

Consiliul de Stat, cel mai înalt tribunal administrativ din Turcia, a acceptat vineri solicitarea mai multor asociaţii de revocare a unei măsuri guvernamentale din 1934 care conferea fostei bazilici Sfânta Sofia statut de muzeu.

La scurt timp după decizie, Erdogan a anunţat că fosta bazilică bizantină din vechiul Constantinopol va fi deschisă la 24 iulie pentru rugăciuni musulmane ca moschee.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al şaselea de bizantini care îşi încoronau acolo împăraţii, Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, cu circa 3,8 milioane de vizitatori în 2019.

Convertită în moschee după ocuparea Constantinopolului de către otomani în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1934 de către liderul tinerei republici turce, Mustafa Kemal, dornic să o “ofere umanităţii”.

Mai multe ţări, în special Rusia şi Grecia, care monitorizează îndeaproape patrimoniul bizantin din Turcia, precum şi SUA şi Franţa, au avertizat Ankara să nu transforma Sfânta Sofia în loc de cult musulman, o măsură pentru care Erdogan, provenit dintr-un partid islamo-conservator, militează de mai mulţi ani.

UNESCO şi-a exprimat regretul profund pentru această decizie “luată fără un dialog prealabil”.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă