5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalErdogan se declară în favoarea anulării alegerilor locale din Istanbul

Erdogan se declară în favoarea anulării alegerilor locale din Istanbul

“Colegii noştri au stabilit toate acestea (presupusele neregulile – n.r.). Bineînţeles, aceasta aruncă un văl (asupra rezultatului alegerilor – n.r.). Dacă există o abordare sinceră, ar trebui să se ajungă la o anulare” a scrutinului, a afirmat Erdogan, citat de cotidienele proguvernamentale Sabah şi Hürriyet.

Aceste declaraţii accentuează presiunea asupra Înaltei Comisii Electorale (YSK), în contextul în care partidul lui Erdogan, AKP (islamo-conservator), a anunţat marţi că va cere organizarea de noi alegeri la Istanbul.

Conform rezultatelor provizorii ale scrutinului municipal care a avut loc la 31 martie în Turcia, Erdogan a suferit două înfrângeri la Ankara şi Istanbul, principalele două oraşe din ţară care au fost în ultimii 25 de ani controlate de AKP şi de predecesorii săi islamişti.

Refuzând să recunoască înfrângerea la Istanbul, Erdogan a denunţat “neregulile” masive şi care, în opinia sa, au fost comise în mod “organizat”.

AKP susţine că unele birouri de vot au minimalizat numărul de voturi primite de candidatul său trimiţând date trunchiate autorităţilor electorale şi că într-un district, Büyükçekmece, mai multe mii de persoane au fost înscrise necorespunzător în registrele electorale.

Partidul prezidenţial a depus săptămâna trecută mai multe sesizări la YSK ce au condus la o renumărare parţială, în majoritate dintre cele circa 300.000 de voturi contabilizate drept nule în ziua scrutinului.

În contextul în care renumărarea este aproape încheiată, candidatul opoziţiei, Ekrem Imamoglu, îşi menţinea marţi seară un avans de 14.000 de voturi în faţa adversarului său de la AKP, fostul premier Binali Yildirim.

“Obiecţiile vor continua până când YSK va lua decizia finală”, a declarat Erdogan, citat de presă.

“YSK îşi va anunţa decizia. Chiar dacă nu va exista decât un singur vot diferenţă, când decizia va fi luată, vom spune: ‘Foarte bine, dorinţele voastre sunt ordine'”, a mai spus el.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă