Erdogan se întâlnește cu Putin, pentru a discuta despre Siria

Erdogan se întâlnește cu Putin, pentru a discuta despre Siria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit la Moscova pentru discuţii cu omologul său rus Vladimir Putin, aşteptate să se concentreze asupra conflictului din Siria, inclusiv diferenţele dintre ei privind propunerea creării unei "zone sigure" în apropierea graniţei cu Turcia.

George Dumitrescu 0 comentarii

"Cei doi preşedinţi vor discuta despre procesul de reglementare în Siria, precum şi aspectele-cheie ale cooperării bilaterale în comerţ, economie, cultură şi zona umanitară", a declarat Kremlinul într-un comunicat înaintea întâlnirii.

Turcia urmăreşte crearea aşa-numitei "zone sigure" de-a lungul frontierei sale cu nordul Siriei pentru a asigura securitatea şi a opri fluxul de migranţi, în condiţiile în care Statele Unite îşi retrag trupele din ţara sfâşiată de război.

Rusia şi Turcia, care sprijină părţi opuse în conflict, au ajuns la un acord anul trecut pentru a crea o zonă tampon demilitarizată în fieful rebelilor din nordul Siriei, Idlib, prevenind astfel un asalt al forţelor guvernului sirian.

Săptămâna trecută, agenţia turcă de presă de stat Anadolu a publicat o hartă a zonei planificate care începe de la oraşul de frontieră Jarabulus, controlat de rebelii proturci, şi până la graniţa cu Irakul.

Zona ar avea o lungime de 460 de kilometri şi o lăţime de 32 de kilometri, incluzând de asemenea importante oraşe kurde siriene precum Kobane.

Kurzii sirieni, care au jucat un rol major în lupta împotriva Statului Islamic în Siria, controlează părţi mari din nordul Siriei.

Erdogan a spus că această zonă ar trebui creată cu sprijinul "logistic şi financiar" al forţelor coaliţiei conduse de SUA şi că ea ar oferi securitate şi de asemenea ar stopa fluxul de migranţi.

El a discutat acest lucru cu preşedintele american Donald Trump, care în decembrie i-a şocat pe aliaţi când a anunţat retragerea trupelor Statelor Unite din Siria.

Rusia a sugerat între timp transferul controlului tuturor zonelor deţinute de kurzi în nordul Siriei către guvernul sirian al preşedintelui Bashar al-Assad, forţele armate siriene şi structurile administrative siriene.

În timpul întâlnirii lor de miercuri, se aşteaptă de asemenea ca Putin şi Erdogan să discute despre TurkStream, o nouă conductă de gaze naturale între Rusia şi Turcia şi care ar urma să devină operaţională în acest an.

Comentarii

loading...