14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalEstonia: Cinci ani de închisoare pentru un spion rus

Estonia: Cinci ani de închisoare pentru un spion rus

Bărbatul este identificat doar cu iniţialele A.A., descris succint drept originar din Rusia care a primit o pregătire secundară, potrivit unui document consultat de agenţia de presă franceză. El a fost arestat în mai 2019, apoi acuzat de spionaj, potrivit documentului.

Un tribunal regional din Tallinn l-a declarat vinovat la 29 august, condamnându-l la cinci ani de închisoare şi la o amendă de 1.300 de euro.

Serviciul estonian de contraspionaj ISS a refuzat să comenteze asupra cazului, afirmând că va continua să exploreze pistele identificate la acea dată.

Estonia a arestat cel puţin 15 persoane recrutate de spionajul militar rus GRU şi de Serviciul Federal de Securitate (FSB) în ultimii ani, potrivit agenţiei de presă BNS.

Tallinn şi Moscova au făcut de asemenea schimb de mai mulţi spioni condamnaţi în ultimii ani.

O altă republică baltică, Lituania, a anunţat la sfârşitul anului trecut că a destructurat o reţea de spionaj local ce lucra pentru Rusia şi a plasat în detenţie mai mulţi lituanieni care au recunoscut că au spionat în folosul Moscovei.

Declanşarea crizei ucrainene în 2004 a dus la escaladarea tensiunilor între republicile baltice şi Rusia, tensiuni ale căror origini pleacă încă din epoca sovietică.

Estonia, Letonia şi Lituania şi-au redobândit independenţa după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, şi au aderat la Uniunea Europeană (UE) şi la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2004, suscitând critici vehemente din partea Moscovei.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă