11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalEstonia: Premierul va fi supus unui vot de neîncredere

Estonia: Premierul va fi supus unui vot de neîncredere

Preşedintele parlamentului Henn Polluaas a programat o şedinţă extraordinară a Riigikogu (parlamentul estonian) pentru acest vot, a anunţat un purtător de cuvânt al parlamentului.

“Estonia are un guvern care a atacat diferite grupuri din societate de când s-a instalat la putere şi a suspendat ordinea socială. Avem un guvern care dăunează reputaţiei internaţionale a Estoniei şi ai cărui miniştri depăşesc limitele autorităţii lor – miniştri pentru care supremaţia legii nu înseamnă nimic”, se spune în moţiunea semnată de 44 de parlamentari.

Estonia a fost zguduită de un scandal după o încercare nereuşită a doi miniştri din partea EKRE de a forţa demiterea şefului Poliţiei şi al Agenţiei pentru controlul frontierelor pentru un presupus abuz de încredere.

În pofida protestelor din partea opoziţiei şi ale preşedintelui estonian Kersti Kaljulaid, Ratas a luat partea miniştrilor şi a partenerului său mai mic din cadrul coaliţiei.

EKRE, care se poziţionează ca un partid anti-UE şi anti-imigraţie, se află la guvernare după alegerile care au avut loc mai devreme anul acesta şi au determinat un viraj al scenei politice a Estoniei spre dreapta. După acele alegeri, ţara se află aproape tot timpul în criză politică, în condiţiile în care premierul este nevoit să gestioneze aproape săptămânal incidente provocate de colegii săi de dreapta.

O majoritate simplă este suficientă pentru a-l destitui pe premierul Estoniei în cadrul unui vot de neîncredere.

Coaliţia tripartită condusă de Ratas, formată din formaţiunea sa de stânga Partidul de Centru, EKRE şi partidul conservator Pro Patria (Isamaa), deţine o majoritate de 56 de parlamentari din totalul celor 101.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă