16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalEuropa își redeschide granițele, pe măsura ieșirii din izolarea provocată de pandemie

Europa își redeschide granițele, pe măsura ieșirii din izolarea provocată de pandemie

Duminică seară, președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că granițele Schengen ale țării vor fi deschise de luni și granițele sale din afara UE de la 1 iulie.
Macron a mai declarat că, deși Franța ar putea fi mândră de răspunsul său la ofensiva pandemiei, populația ți autoritățile ar trebui să reflecte, totuși, asupra crizei.
„Această provocare a dezvăluit slăbiciuni, fragilități, dependența noastră de alte continente pentru a procura anumite produse, organizarea noastră greoaie, inegalitățile sociale și teritoriale. Mi-aș dori să tragem învățămintele de rigoare din experiențele prin care tocmai am trecut”, a conchis Macron.

Germania și Spania solicită prudență cetățenilor ce se pregătesc pentru concedii

Și Germania și-a deschis granițele pentru călătorii europeni, dar guvernul – care a ajutat la repatrierea a nu mai puțin de 240.000 de cetățeni germani pe măsură ce pandemia creștea exponențial – și-a avertizat conaționalii să manifeste prudență, în viitorul apropiat, în planificarea vacanțelor de vară.
“Apelul meu către toți cei care călătoresc: bucurați-vă de vacanța de vară, dar bucurați-vă cu precauție și responsabilitate. În perioada estivală vrem să facem cât mai dificilă răspândirea virusului în Europa”, a declarat ministrul de externe, Heiko Maas.
Apelul a venit în condițiile în care 10.900 de turiști germani au început deja să ajungă în insulele Baleare, în urma implementării unui program pilot menit să ajute Spania să își reactiveze industria turistică.
Zeci de persoane cu mască pe faţă au făcut luni dimineaţă coadă pe aeroportul din Dusseldorf pentru a se îmbarca la un zbor spre Palma de Mallorca, dornici să testeze măsurile de distanţare socială pentru turişti cu două săptămâni înainte ca Spania să se redeschidă complet. Hotelurile sunt limitate la o capacitate de funcţionare de 50% şi vor avea camere cu infraroşu la intrare pentru a măsura temperatura oaspeţilor. Guvernul a limitat la 10.900 numărul participanţilor la test.

Duminică, premierul iberic, Pedro Sánchez, a anunțat că Spania își va redeschide granițele pentru vizitatorii din UE și din spațiul Schengen începând cu 21 iunie. La cererea guvernului portughez, granița terestră cu Spania nu se va deschide până la 1 iulie, când Spania va permite și accesul în țară pentru călătorii din alte țări care nu aparțin spațiului UE.
La fel ca omologul său german, și prim-ministrul Pedro Sánchez a cerut prudență cetățenilor spanioli: “După cum știți, amenințarea pandemiei rămâne prezentă. Pandemia nu s-a terminat – o privire rapidă asupra a ceea ce se întâmplă acum în America de Nord și America de Sud ne arată că nu este așa.”
De asemenea, Italia – una dintre țările europene cel mai puternic afectată de pandemie – și-a redeschis granițele la 3 iunie, iar alte țări europene adoptă o abordare extrem de precisă în privința ieșirii din izolare.

Măsuri speciale de ieșire din izolare în restul Europei

Cele două aeroporturi principale ale Greciei – Atena și Salonic – s-au redeschis luni pentru sosiri, iar țara intenționează să își redeschidă granițele pentru majoritatea turiștilor europeni, precum și pentru cei din alte părți ale lumii, inclusiv Australia, Japonia și Noua Zeelandă.
Cu toate acestea, turiștii care provin din regiuni extrem de afectate de coronavirus, cum ar fi Parisul, Madridul ori regiunea nordică a Lombardiei, printre altele, vor trebui să fie supuși unor teste obligatorii și să își petreacă prima noapte pe solul grec într-un hotel desemnat.
Elveția și-a deschis granițele pentru toți cetățenii Uniunii Europene, plus pentru cei din Marea Britanie, Norvegia și Liechenstein, dar a impus condiții speciale pentru Suedia. Sosirile din Suedia vor trebui să treacă un test de temperatură, din pricina ratei mari a noilor infecții.
De aemenea, Norvegia își păstrează granița închisă cu Suedia, a cărei strategie antivirus a evitat blocarea, dar a produs o rată de deces extrem de mare raportată la numărul de locuitori.
Marți, Austria – care și-a deschis deja granițele pentru majoritatea vecinilor – va renunța la restricțiile de călătorie pentru un număr de 31 de țări, însă dintre acestea nu fac parte și Portugalia, Spania, Suedia și Marea Britanie, țări extrem de încercate de pandemie.
Republica Cehă permite, de asemenea, de luni, călătoriile fără restricții către și dinspre anumite țări europene, dar menține încă un regim special pentru anumite state considerate de risc dain pricina nivelului infecțiilor cu coronavirus.
Bulgaria, Croația, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia și Slovenia au început deja să ridice restricțiile pentru majoritatea străinilor care intră în țările lor, dar nu și pentru cei care provin din țările pe care le consideră încă nesigure – în multe cazuri, lista cuprinde Suedia și Marea Britanie.

Precauții în privința Marii Britanii

Marea Britanie, care a părăsit UE în ianuarie, dar rămâne strâns aliniată regulilor comunitare până la sfârșitul acestui an, a impus săptămâna trecută o carantină de 14 zile pentru majoritatea sosirilor din Europa, indignând industria turistică și operatorii de transporturi aeriene.
Drept urmare, Franța solicită persoanelor care vin din Marea Britanie să se auto-carantineze timp de două săptămâni, iar alte câteva națiuni nici măcar nu lasă turiștii britanici să intre în timpul primei etape a relazării sociale. De asemenea, Franța va solicita și vizitatorilor sosiți din Spania să se auto-carantineze.
Având în vedere că restricțiile în privința zborurilor se ridică treptat, starea de nervozitate în ceea ce privește focarele în străinătate, incertitudinea cu privire la distanțarea socială din zonele turistice și faptul că multe economii comunitare se confruntă în prezent cu măsuri de șomaj sau reduceri de salarii, toate acestea i-ar putea determina pe mulți dintre europeni să rămână acasă în perioada vacanțelor de vară sau să-și exploreze propriile țări.
Cancelarul german, Angela Merkel, și omologul ei austriac, Sebastian Kurz, au anunțat deja că intenționează să își petreacă vacanța în patrie în acest an.
„Dacă doriți să fiți cu adevărat în siguranță, recomandarea este încă o vacanță în Austria”, a declarat și ministrul de externe ausitriac, Alexander Schallenberg, la televiziunea ORF.

Cele mai citite

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...
Ultima oră
Pe aceeași temă