10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalEx-procurorul Ucrainei a declarat că i s-a spus să renunțe la cercetarea...

Ex-procurorul Ucrainei a declarat că i s-a spus să renunțe la cercetarea firmei legată de Biden

Procurorul concediat din centrul controversei din Ucraina a declarat în timpul unui interviu privat cu avocatul personal al președintelui Trump, Rudy Giuliani, de la începutul acestui an, că i s-a spus să respingă o anchetă implicând o firmă de gaze naturale legată de fiul lui Joe Biden, conform detaliilor din acel interviu care a fost transmis miercuri Congresului de Inspectorul general al Departamentului de Stat.

Fox News a obținut o copie a notelor lui Giuliani din interviul său din ianuarie 2019 cu procurorul ucrainean concediat, Viktor Shokin, în care acesta a susținut că „investigațiile sale s-au oprit de frica Statelor Unite”.

“Domnul Shokin a încercat să continue cercetările, dar în jurul său, în iunie sau iulie 2015, ambasadorul SUA Geoffrey R. Pyatt i-a spus că ancheta trebuie să fie tratată cu mănuși albe, care, potrivit domnului Shokin, asta implica să nu facă nimic ”, conform notelor din interviul mai sus amintit. De asemenea, notele susțineau că lui Shokin i se spunea că Biden a blocat ajutorul SUA pentru Ucraina în timpul anchetei. ”

A anunțat ieri Fox News.

Procurorul ucrainian, Shokin a fost concediat în aprilie 2016, iar cazul său a fost „închis de actualul procuror general Yuriy Luțenko”, potrivit notelor. În ciuda afirmațiilor sale, Shokin, de pe ambele părți ale Atlanticului, a fost acuzat pe scară largă de corupție.

Dar rolul lui Biden este din nou în centrul atenției, după ce democrații au lansat o anchetă de acțiune privind eforturile lui Trump de a convinge Ucraina să analizeze acțiunile lui Biden.

Biden, care caută să-l învingă pe președintele Trump în 2020, s-a lăudat pe cameră că atunci când a fost vicepreședinte și a condus politica din Ucraina a administrației Obama, a presat cu succes Ucraina să-l concedieze pe Shokin, care era procurorul de atunci. Cercetase fondatorul Burisma Holdings, unde Hunter Biden a avut un rol lucrativ pe tablă.

Aliații democratului, însă, au susținut că intervenția sa care a determinat concedierea lui Shokin nu a avut nicio legătură cu fiul său, ci mai degrabă a fost legată de preocupările de corupție. Campania Biden l-a acuzat pe Giuliani și a certat mass-media pentru că i-au oferit acestuia acoperire mediatică.

Democrații s-au adresat NBC News, CBS News, Fox News și CNN pentru a-și exprima „îngrijorarea gravă de a continua să-l rezervați pe Rudy Giuliani în transmisia dvs. pentru a răspândi teorii false ale conspirației în numele lui Donald Trump.”

„Substanța afirmațiilor președintelui Trump și ale lui Rudy Giuliani a fost discreditată”, a spus săptămâna trecută, managerul campaniei adjuncte a lui Biden, Kate Bedingfield. „Aceasta nu este o pretenție din partea campaniei sau a lui Joe Biden. Acesta este un fapt irefutabil. “

Wall Street Journal a raportat săptămâna trecută că, până la intervenția lui Biden, cercetarea,, Burisma” a fost latentă.

Cu toate acestea, Shokin, la vremea respectivă, l-a anchetat pe Mykola Zlochevsky, fostul ministru al ecologiei și resurselor naturale ale Ucrainei – de asemenea fondatorul Burisma. Hunter Biden a fost numit în consiliul de administrație al firmei, despre care Shokin a afirmat că este o numire făcută de Zlochevski „pentru a se proteja”.

Interviul realizat de Giuliani a avut loc pe 23 ianuarie 2019 la un birou din Park Avenue din New York. Shokin a fost intervievat la telefon, iar interpreții au fost folosiți – unul în Ucraina și unul în New York, conform notelor obținute de Fox News.

Într-o declarație pentru Fox News, după ce acest raport a fost publicat pentru prima dată, Giuliani a spus că detaliile au fost adunate înainte ca Biden să-și anunțe candidatura la prezidențiale și că i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile.

“Le-am explorat ca parte a datoriei mele ca avocat pentru a arăta că crimele comise nu erau de către clientul meu, ci de către democrați. Nu căutam să-l investighez pe Joe Biden. Nu îl cercetam pe Joe Biden”, a spus Giuliani.

El a confirmat, de asemenea, că a dus documentele la Departamentul de Stat, spunând că a fost dezamăgit de faptul că nu au fost anchetați.

– Poate o vor face acum, a spus el.

Noile documente au fost împărtășite cu Fox News de surse familiare cu informarea „urgentă” susținută de inspectorul general al Departamentului de Stat, Steve Linick, miercuri.

Linick a oferit un raport cu ușile închise cu privire la Ucraina pentru ajutoarele comisiilor Senatului pentru Informații, Relații Externe, Credite și Securitate Interioară, precum și asistenți ai comisiilor Camerei pentru Afaceri Externe, Informații, Credite și Supraveghere. Prezentarea informativă a durat peste o oră și a avut loc într-un departament de informare sensibilă de pe Capitol Hill, miercuri după-amiază.

Linick a distribuit un fișier celor care au participat la briefing, conținând mai multe dosare cu logo-ul hotelului Trump de pe ele. În dosar se aflau note dintr-un interviu realizat de Giuliani în ianuarie 2019 cu Shokin, precum și Lutsenko. Un alt dosar conținea clipuri de știri, precum și cronologii despre investigațiile legate de Burisma.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat miercuri pentru Fox News că materialele „relevante” pe care Linick le-a împărtășit Congresului „au fost furnizate de inspectorului general la 3 mai 2019 pentru revizuire și pentru acțiunile pe care inspectorul general le-a considerat adecvate.”

Linick a spus asistenților în ședință că a primit pachetul de informații în primăvară, dar nu știa expeditorul. Linick a trimis-o FBI, deoarece erau acuzații de activități improprii în Ucraina care nu se aflau sub jurisdicția sa, potrivit unor surse cunoscute de la întâlnire. Totuși, săptămâna trecută, Linick a primit permisiunea FBI să partajeze dosarele cu Congresul și a spus că sunt relevante pentru interviurile congresului efectuate, potrivit unor surse.

Documentele au apărut pe fondul convorbirii telefonice din jurul lui Trump, din 25 iulie, cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, în cadrul căreia a solicitat o anchetă asupra relațiilor cu Biden din Ucraina, precum și a fiului său. Acest apel telefonic a declanșat o anchetă formală de acțiune în Camera Reprezentanților și a făcut ca administrația Trump să se confrunte cu o nouă rundă de citații.

Pe fondul anchetei de acțiune în mișcare rapidă condusă de House Democrats, detaliile incluse în dosarul transmis de inspectorul general al Departamentului de Stat ar putea fi utilizate de administrația Trump pentru a susține afirmația că adevăratul scandal înconjoară Bidens. Cu toate acestea, democrații au aruncat deja dosarele ca „teorii conspirative” și „propagandă”.

 

Se arată în ancheta Fox News.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă