16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalExclusiv Reuters: „Suntem încrezători” - Rusia va împărtăși riscurile legale ale vaccinului...

Exclusiv Reuters: „Suntem încrezători” – Rusia va împărtăși riscurile legale ale vaccinului COVID-19

 Șeful fondului de stat care finanțează proiectul a declarat ieri, în exclusivitate pentru Reuters.
 
Decizia îi lasă pe dezvoltatorii susținuți de stat ai vaccinului să primească cereri de despăgubire potențial costisitoare, în cazul în care există efecte secundare neașteptate. Este ceva ce mulți producători de vaccinuri au încercat să evite, cerând o despăgubire completă – protecție completă împotriva cererilor de răspundere – de la națiunile cărora le vând.
 
Abordarea este diferită față de multe locuri din lume. În Statele Unite, de exemplu, răspunderea pentru vaccinurile COVID-19 a fost transferată în totalitate guvernului SUA. Acest lucru protejează dezvoltatorii, deoarece inocularea pe scară largă a luptei împotriva bolii este considerată un beneficiu pentru societate.
 
Având în vedere cursa globală de vaccinuri și zeci de  vaccinuri – candidat testate pe oameni, susținătorii vaccinului „Sputnik-V” din Rusia consideră răspunderea drept un câmp de luptă cheie, deoarece își propun să capteze cota de piață.
 
„Rusia este atât de încrezătoare în vaccinul său, încât nu a solicitat o despăgubire completă și acesta este un factor major de diferențiere față de orice vaccin occidental”, a declarat Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus de investiții directe (RDIF), fondul suveran de stat susține vaccinul.
 
„Toți solicită despăgubirea deplină a riscurilor legale.”
 
Dmitriev nu a spus dacă cumpărătorii vaccinului rus vor fi rugați să își asume răspunderea parțială și nu a oferit detalii despre clauzele de despăgubire.
 
Cu toate acestea, secretarul pentru sănătate al statului brazilian Bahia, care intenționează să cumpere 50 de milioane de doze de vaccin rusesc, a declarat pentru Reuters că riscurile legale vor fi asumate de entitățile rusești.
 
Dezvoltatorii de vaccinuri din întreaga lume reduc anii de dezvoltare în luni, ridicând posibilitatea unor consecințe neașteptate și transformând problema cererilor de despăgubire într-un punct cheie în negocierile privind acordul de aprovizionare.
 
De exemplu, producătorul britanic de droguri AstraZeneca AZN.L, care a dezvoltat un vaccin la Universitatea Oxford, a primit o protecție completă împotriva oricăror cereri de răspundere viitoare de către multe țări cu care a semnat acorduri de aprovizionare, a declarat un reprezentant senior pentru Reuters în iulie.
 
Comentariile lui Dmitriev au venit după ce unii oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța și eficacitatea Sputnik-V, pe care guvernul rus a aprobat-o pentru utilizare înainte de finalizarea studiilor la scară largă pe oameni.
 
CUMPĂRĂTORI BRAZILIENI
 
Sputnik-V a fost dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, un organism de cercetare de stat. RDIF, care comercializează vaccinul în străinătate, va suporta unele dintre riscurile legale din contractele de aprovizionare, împreună cu firmele farmaceutice din portofoliul fondului care produc vaccinul.
 
“Suntem încrezători în consecințele pe termen lung”, a spus Dmitriev. „Ne punem banii acolo unde ni s-a cerut, fără să cerem despăgubiri depline în parteneriatele pe care le creăm în diferite țări.”
 
Până în prezent, RDIF a anunțat acorduri pentru a furniza puțin peste 200 de milioane de doze, jumătate către America Latină și jumătate către India. Fondul spune că are comenzi pentru până la 1 miliard de doze.
 
Fábio Vilas-Boas, secretar de sănătate al statului brazilian Bahia, care a plasat comanda de 50 de milioane de doze, a declarat pentru Reuters că riscurile legale ar fi suportate de firmele farmaceutice rusești care produc și furnizează vaccinul.
 
„În cazul oricărui eveniment advers, nimic nu va opri persoanele care simt că au fost vătămate să depună o acțiune colectivă împotriva oricăreia dintre companiile farmaceutice”, a spus Fábio Vilas-Boas, care a negociat testarea și scrisoarea de intenție cu RDIF.
 
Nici Bahia și nici Paraná, un stat brazilian care intenționează să efectueze studii asupra Sputnik-V pe 10.000 de voluntari, nu au semnat contracte de furnizare a vaccinului, potrivit Vilas-Boas din Bahia și șeful de cabinet al guvernatorului statului Paraná, Guto Silva, care a negociat și cu partea rusă.
 
Până în prezent, acordurile au fost formalizate doar în memorandumuri de înțelegere, deoarece contractele așteaptă aprobarea vaccinului de către autoritățile de reglementare a sănătății din Brazilia.
 
ASIGURARE PENTRU VOLUNTARI
 
Rusia a mizat pe  reputația științifică bazată pe rezultate, după ce a aprobat vaccinul pentru uz casnic, înainte chiar să înceapă testarea în masă, devenind prima țară care a licențiat un vaccin COVID-19.
 
În prezent, în Rusia sunt în curs de desfășurare studii în stadiul târziu, cunoscute sub numele de Faza III, la care au participat cel puțin 40.000 de voluntari. Rezultatele inițiale sunt așteptate în octombrie sau noiembrie.
 
Voluntarii din procesul său de fază III sunt neplătiți, dar asigurarea lor este acoperită, inclusiv o plată de 2 milioane de ruble (26.430 dolari) în caz de deces, a declarat un voluntar pentru Reuters.
 
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă