Foto: Inquam Photos

Foto: Inquam Photos

Exercițiu militar în Marea Neagră. Rusia simulează raiduri în interiorul României

Rusia a început, luni, un exercițiu cu 80.000 de militari în zona Mării Negre, în care se antrenează inclusiv pentru raiduri în interiorul teritoriului unor alte țări.

Mihai Diac 0 comentarii

Rusia a deschis oficial, luni, exerciţiul militar “Caucaz-2020”, la care participă peste 80.000 de luptători, a anunțat presa internațională.

Locațiile folosite pentru aceste antrenamente se află în sudul Rusiei, precum și în peninsula Crimeea (teritoriu ucrainean ocupat ilegal de Rusia) și în Marea Neagră.

Oficialii de la Moscova au anunțat că, printre acțiunile exersate în aceste antrenamente, se vor număra executarea de misiuni de luptă la distanţă mare de forţele principale, “raiduri în profunzimea teritoriului unui presupus inamic” și atacuri cu avioane de luptă Suhoi 27 şi Suhoi 30SM împotriva unor avioane inamice și asupra unor ținte aflate la sol.

Scenariul oficial al exercițiului “Caucaz-2020” nu menționează care ar fi statele inamice împotriva cărora se antrenează trupele ruse. Totuși, se știe că principalul adversar militar al Rusiei este NATO, iar în zona adiacentă Mării Negre, țara NATO cea mai apropiată de Rusia este România. Pe de altă parte, folosirea unor baze din Crimeea pentru avioanele de luptă implicate în acest exercițiu și pentru navele din Flota rusă a Mării Negre este un indiciu în plus că teritoriul inamic în care se pregătesc să execute raiduri militarii ruși ar putea fi cel al României.

Exercițiul cu scenariu ofensiv pe care îl desfășoară, în aceste zile, Rusia are loc la doar două săptămâni după ce ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, avertiza că România poate fi atacată din Transnistria sau din Crimeea.

“Pentru a asigura și păstra libertatea și democrația în fața rușilor, a chinezilor și a altor influențe maligne, este de importanță crucială să menținem economii vibrante și armate eficiente. Dați-mi voie să fiu foarte clar. România și Polonia sunt elemente fundamentale în apărarea Flancului Estic al NATO. Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”, declara, la începutul lunii septembrie, la București, ambasadorul Statelor Unite, Adrian Zuckerman.
 
 
“România și Polonia sunt elemente fundamentale în apărarea Flancului Estic al NATO. Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”


Adrian Zuckerman,
Ambasadorul Statelor Unite la București
 
„În contextul modificării radicale a mediului internaţional de securitate şi în baza angajamentelor internaţionale asumate de România, ţara noastră a prezentat o ofertă de constituire pe teritoriul naţional a unei capabilităţi multinaţionale de comandă şi control în domeniul terestru, care va fi pusă la dispoziţia NATO”
 
Nicolae Ciucă,
Ministrul Apărării Naționale
 

Este România pusă în pericol de acest exercițiu militar al Rusiei?
Exercițiul “Caucaz-2020” nu include misiuni de atac real, dar scenariul menționează și raiduri în profunzimea teritoriului unui stat inamic, acesta fiind, foarte probabil, cel al unei țări NATO, cum este România.
 
Pot Statele Unite să apere România împotriva Rusiei?
Statele Unite au permanent militari și echipamente în România, dar una dintre marile vulnerabilități ale României, semnalată și de ambasadorul SUA, este distanța relativ mică dintre România și zonele terestre controlate de Rusia în estul Europei.
 
 
 
Ambasadorul Statelor Unite, Adrian Zuckerman, a precizat, la București, că chiar Statele Unite, precum și alte țări NATO sunt supuse unor presiuni din partea Rusiei.
 
“Deasupra Mării Negre, avioane rusești au hărțuit agresiv și periculos un avion american în spațiul aerian internațional. Au pus inutil în pericol viața echipajelor noastre. Mai există și multe alte acțiuni maligne, mai puțin vizibile, prin care Rusia încearcă să-și extindă sfera de influență. Acest tip de comportament al rușilor sporește permanent necesitatea unei capacități de apărare puternice aici, la granița de est a NATO. Statele Unite, NATO și statele sale membre nu vor fi intimidați de aceste cascadorii nesăbuite și de acțiuni maligne”, a subliniat ambasadorul Adrian Zuckerman.
 
Chiar luni, în prima zi a exercițiului “Caucaz-2020”, agenția oficială de presă rusă TASS prezenta o declarație a lui Konstantin Bogdanov, cercetător la Institutul de Relații Internaționale al Academiei de Științe a Rusiei, care declara că sistemele de rachete sol – aer Patriot, intrate în dotarea României și a Poloniei, “vor fi, cu certitudine, considerate ca ținte în planificarea unor ipotetice operațiuni asupra României”. Se știe că prima bază unde sunt instalate sisteme Patriot în România este cea de la Capu Midia (județul Constanța).

Exercițiul militar “Caucaz-2020” a început luni, 21 septembrie și se încheie la data de 26 septembrie, fiind condus de şeful Statului Major al armatei Rusiei, generalul Valeri Gherasimov.
Rusia a anunțat că la acest exercițiu participă și alte țări, dar “cu nu mai mult de o mie de oameni” – practic o prezență simbolică, cu rol mai mult politic decât militar, în condițiile în care Rusia are la acest exercițiu 80.000 de militari – cât toată armata României.

Țările care au trimis detașamente de luptători la exercițiul organizat de Rusia sunt Armenia, Belarus, China, Myanmar şi Pakistan. De asemenea, au trimis observatori militari alte câteva țări: Azerbaidjan, Indonezia, Iran, Kazahstan, Tadjikistan şi Sri Lanka.

Comentarii

loading...