9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalExperții internaționali examinează tratamentul aplicat minorității musulmane uigure din China

Experții internaționali examinează tratamentul aplicat minorității musulmane uigure din China

Cei nouă membri ai „Tribunalului uigur”, numit astfel în ciuda absenței oricărei autorități judiciare, vor colecta mărturii directe despre crimele denunțate împotriva uigurilor , sterilizările forțate, torturile, răpirile și muncă forțată.

Organizația urmează apoi să se pronunțe dacă, în opinia sa, Beijingul se face vinovat de genocid și crime împotriva umanității, împotriva uigurilor și a altor minorități musulmane din China.
 
Vicepreședintele ”Curții uigure”, Nick Vetch, a refuzat să comenteze atacurile Beijingului cu privire la această inițiativă. El a promis că munca sa va fi „imparțială”, pe baza mărturiilor adunate săptămâna aceasta și în septembrie și pe baza „miilor de pagini” de documente deja acumulate. 

„Am invitat China să ne furnizeze orice dovadă au. Nu am primit încă nimic ”, a adăugat Vetch. Potrivit experților străini, mai mult de un milion de uiguri, principalul grup etnic din Xinjiang, sunt deținuți în tabere de reeducare și unii sunt supuși „muncii forțate”.
Beijingul contestă relatările internaționale și susține că acestea sunt centre de formare profesională menite să îi distanțeze de terorism și separatism după atacurile atribuite uigurilor. Raportul final al „Tribunalului uigur” este așteptat în decembrie. Deși nu va avea nicio valoare legală, participanții speră să atragă atenția internațională și să conducă la posibile noi sanccțiuni.

“Va rămâne la latitudinea statelor, a instituțiilor internaționale, a întreprinderilor, a unităților din domeniile artei, medicinei, educației și a persoanelor fizice, să decidă cum să aplice hotărârea, oricare ar fi aceasta”, a spus comisia de anchetă. Aceasta a fost înființat la cererea Congresului mondial uigur, cel mai mare organism care reprezintă exilații uiguri, care îndeamnă comunitatea internațională să ia măsuri împotriva Chinei.

„Tribunalul uigur” este una dintre entitățile vizate de sancțiunile de la Beijing pentru denunțarea tratamentului împotriva uigurilor, la fel și președintele său, avocatul britanic Geoffrey Nice, care a condus urmărirea penală a Națiunilor Unite pentru crime de război împotriva fostului lider sârb Slobodan Milosevic.

“Nu este nici măcar un tribunal real sau un tribunal special, ci pur și simplu o mașină de minciuni”, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian.

Cele mai citite

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

FOTO. Schimbări de design și butoane noi. Cum ar putea arăta iPhone 16

Nici bine nu a trecut febra iPhone 15, căci Apple deja pregătește următorul model, iPhone 16. Potrivit informațiilor apărute în spațiul online, se pare...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...
Ultima oră
Pe aceeași temă