Facebook a dejucat o nouă campanie de manipulare pe rețelele sale de socializare

Facebook a dejucat o nouă campanie de manipulare pe rețelele sale de socializare

Facebook a identificat câteva zeci de conturi pe platforma sa, create în cadrul unei campanii politice coordonate vizând să influenţeze rezultatele alegerilor de la jumătate de mandat în Statele Unite, a anunțat compania lui Mark Zuckerberg.

Mihai Cernea 0 comentarii

Facebook a dezvăluit, marţi după-amiaza, elemente de manipulare descoperite pe reţeaua de socializare: 32 de pagini şi conturi de pe Facebook şi Instagram. Acestea creaseră nu mai puțin de 9500 de postări pe Facebook. Mai mult, conturile suspecte au cumpărat publicitate pe rețeaua de socializare în valoare de 11000 de dolari (în jur de 150 de reclame).

Compania a anunţat că a şters aceste conturi, deoarece ele erau implicate într-un „comportament neautentic coordonat”.

„Acest tip de comportament nu este permis pe Facebook, deoarece nu vrem ca persoane sau organizaţii să creeze reţele de conturi cu scopul de a-i înşela pe alţii cu privire la cine sunt sau ceea ce fac”, a anunţat compania într-o postare pe blog.

”Ne aflăm abia în primele etape ale invstigaţiei noastre şi nu avem toate faptele - inclusiv cine s-ar putea afla în spatele acestui lucru”, a precizat Facebook. Se pare că s-au depus eforturi mai mari (utilizarea de VPN-uri când conturile erau accesate și terțe părți pentru cumpărarea de spațiu publicitar pe Facebook) pentru a ascunde identitatea celor din spatele campaniei de dezinformare ca în cazul unor inițiative similare din trecut atribuite Rusiei prin așa-zisa Internet Research Agency. De data aceasta nu au putut fi detectate adrese de IP din Rusia, dar un eveniment postat pe Facebook de o pagină atribuită intervențiilor rusești a fost partajată de unul dintre conturile vizate de anunțul de astăzi. 

Compania i-a informat deja, săptămâna aceasta, pe congresmeni americani, că a detectat în cadrul investigţiei sale această campanie vizând să influenţeze rezultatele alegerilor de peste aproximativ 100 de zile, potrivit New York Times, citat de News.ro.

Comentarii

loading...