13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalFiica lui Alberto Fujimori, arestată pentru corupție

Fiica lui Alberto Fujimori, arestată pentru corupție

Keiko, 43 ani, a fost arestată la cererea Parchetului când se pregătea să meargă pentru a fi audiată de un judecător asupra finanțării campaniei sale electorale la prezidențialele din 2011. Mandatul de arestare vizează alte 20 de persoane, între care liderii partidului lui Keiko Fijimorii, Fuerza Popular.

Justiția suspectează că formațiunea politică a primit bani de la societatea Odebrecht, aflată în centrul unui scandal de corupție care a afectat întreaga regiune. Această companie braziliană de vârf în domeniul construcțiilor a recunoscut că ani de zile a dat comisioane pentru a obține contracte în țări de pe continentul sud-american.

 

Finanțări de milioane de dolari

Procurorul Jose Domingo Perez a acuzat-o pe Keiko Fujimori  că ar conduce o „organizație criminală” în sânul formațiunii sale care domină Parlamentul peruvian. Ea a fost plasată în arest provizoriu 10 zile pe baza informațiilor primite de Parchetul peruvian de la omologul brazilian privind finanțări de 1,2 milioane dolari. Scrutinul din 2011 a fost câștigat de Ollanta Humalo, acuzat la rândul său că a primit trei milioane dolari de la Odebrecht pentru campania electorală.

Potrivit declarațiilor fostului șef al Odebrecht în Peru, Jorge Barata, a remis bani celor doi responsabili ai partidului lui Keiko Fujimori. Barata a mai mărturisit că a dat bani pentru campaniile electorale ale lui Humala (2011-2016), Alejandro Toledo (2001-2006) și Pedro Pablo Kuczinski, fostul șef de stat ales în 2016, care a demisionat în martie pe fondul scandalului de corupție. Toți au negat că au primit bani de la Odebrecht.

Keiko, după înfrângerile la prezidențialele din 2011 și 2016, conduce opoziția peruviană în contextul rivalității cu fratele ei mai mic,  Kenji, devenit o personalitate politică de prim rang.  Arestarea lui Keiko intervine când justiția peruviană a anulat miercurea trecută grațierea fostului președinte Alberto Fujimori (1990-2000), de atunci el fiind spitalizat într-o clinică din Lima sub supraveghearea poliției.

Fostul om-forte al țării, grațiat în decembrie trecut din motive de sănătate, ispășea o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru crime contra umanității și corupție. Eliberarea sa anticipată – după 12 ani de detenție – a generat o criză politică  și vii proteste ale organizațiilor pentru drepturile omului și ale victimelor represiunii regimului Fujimori.

 

Multinaționala corupției

Gigantul brazilian al BTP, Odebrecht, este la originea unei vaste scheme de corupție care afectează mai multe state: Venezuela, Argentina, Columbia, Guatemala, Mexic, Peru, Honduras, unde justiția a lansat anul trecut o anchetă de amploare. Un tsunami al corupției care s-a abătut asupra a zeci de țări din America de Sud  și a traversat Atlanticul pentru a lovi Angola și Mozambic. 

În anii 2000 Odebrecht a devenit o multinațională a corupției cu un departament creat doar în scopul gestionării tranzacțiilor ilicite.

Odebrecht a fost fondată în 1941 de Norberto Odebrecht, fiu de imigranți germani. El a făcut dintr-o firmă de construcții moștenită de la tatăl său, aflată în pragul falimentului, o companie prosperă, profitând de dezvoltarea țării după război.

A obținut contracte în tot ce privea șosele, baraje, aeroporturi sau cartiere rezidențiale și asta datorită relațiilor strânse întreținute cu guvernele succesive inclusiv cu dictaturi militare.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă