9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalFinancial Times Weekend Magazine : Incursiune în ,,Cursa de o viață a...

Financial Times Weekend Magazine : Incursiune în ,,Cursa de o viață a lui Joe Biden ”

 

Columbia, Carolina de Sud SUA - 4 mai 2019: Al 47-lea vicepreședinte al Statelor Unite și președintele 2020, Joe Biden (D), și soția sa, dr. Jill Biden, împărtășesc un sărut în timpul unei opriri a campaniei în Columbia.

Columbia, Carolina de Sud SUA – 4 mai 2019: Al 47-lea vicepreședinte al Statelor Unite și președintele 2020, Joe Biden (D), și soția sa, dr. Jill Biden, împărtășesc un sărut în timpul unei opriri a campaniei în Columbia.

 

Desemnarea lui Biden, candidatul Democraților în 2020
 
În Iowa, într-o sală de sport din Des Moines, capitala statului, era adunarea de închidere a lui Joe Biden. Nimeni nu credea că va câștiga concursul de deschidere al sezonului primar chiar de a doua zi. Nici nu era de așteptat să se apropie de a-l învinge pe Bernie Sanders, socialistul din Vermonter, în New Hampshire săptămâna următoare. Deși era încă în fruntea sondajelor naționale, fostul vicepreședinte în vârstă de 77 de ani a fost tratat ca o știre de ieri. Își începe articolul, jurnalistul FT din Washington, Edward Luce.
 
 
Biden a ajuns cu aproximativ o jumătate de oră întârziere, însoțit de politicieni pensionați: John Kerry, 76 de ani, fostul secretar de stat; Chris Dodd, 75 de ani, senatorul pensionat din Connecticut; Tom Vilsack, 69 de ani, fost guvernator al Iowa; și Harold Schaitberger, 73 de ani, președintele Asociației Internaționale a Pompierilor.  Până când candidatul s-a trezit să vorbească, a primit un avânt ,,pozitiv”. “E ca un priveghi”, a glumit o prezentatoare de televiziune veterană. Monologul modest al lui Biden a făcut puțin pentru a ridica energia. Povestește jurnalistul FT.
 
Acestea sunt limitele înțelepciunii convenționale. Douăzeci și șapte de zile mai târziu, Biden a luat mantaua democrată după ce a măturat alegerile primare din Carolina de Sud. Cu excepția notabilă a lui Sanders, care a luptat încă cinci săptămâni, cea mai mare parte a terenului a renunțat și l-a aprobat. A fost o întorsătură uluitoare. Cu retrospectivă, oficialii Biden spun că au știut întotdeauna că el va fi candidatul democrat. Ei jucau un joc lung. “Am luat decizia de la început să nu ascultăm cele mai puternice voci de pe Twitter”, spune Stef Feldman, directorul de politici al lui Biden. Nu atât de mulți păreau la fel de impresionați. Când am întrebat un staff de-al lui Biden din Des Moines despre starea de spirit a campaniei, el a folosit aceeași analogie a prezentatorului tv legată de funeralii.
 
 
 
 
Lunga istorie a lui Biden de a candida la Casa Albă nu a oferit nici un motiv de speranță.
  
Pe o perioadă de peste 32 de ani, el nu a câștigat niciun primar. În 1987, el s-a prăbușit cu câteva luni înainte de începerea votului, fiind acuzat că a plagiat un discurs al lui Neil Kinnock, liderul Partidului Laburist britanic. În 2008, el a demisionat după ce a câștigat doar 0,9% din voturile din Iowa. “În acel moment, majoritatea oamenilor credeau că cariera sa prezidențială s-a terminat”, spune Shailagh Murray, pe atunci jurnalist la The Washington Post, care a devenit adjunctul șefului de cabinet al lui Biden. Mai avea cel puțin încă 12 ani. Nimeni în acea noapte nu și-a imaginat că Barack Obama, câștigătorul grupului din Iowa, va continua să-l aleagă pe Biden ca partener de candidatură.

 

Chicago, Illinois. STATELE UNITE ALE AMERICII, 11 mai 1987 Doctor Jill Biden stă în spatele soțului ei senatorul Joe Biden un aspirant prezidențial, în timp ce el semnează autografe luni seara

Chicago, Illinois. STATELE UNITE ALE AMERICII, 11 mai 1987 Doctor Jill Biden stă în spatele soțului ei senatorul Joe Biden un aspirant prezidențial, în timp ce el semnează autografe luni seara

 

,,Vicisitudinile celor 50 de ani de politică ai lui Biden ar trebui să facă pe oricine sceptic în ceea ce privește previziunile pentru luna noiembrie a acestui an.” Spune autorul articolului Cursei de o Viață a lui Joe Biden, Edward Luce, jurnalist FT.
 
Pariurile și sondajele îl dau președinte în 2020
 
Atât piețele de pariuri (aproximativ două la unu sunt în favoarea lui Biden), cât și sondajele (un avans mediu de opt puncte procentuale față de Donald Trump) sugerează că Biden va fi al 46-lea președinte al Americii.
 
Jumătate din Washington pretinde că-l cunoaște bine, mulți se așteaptă ca el să fie un președinte ceremonial. Chiar și prietenii apropiați ai lui Biden recunosc că energia și puterea de rechemare nu sunt ceea ce au fost cândva.
 
Logorrhea lui Biden
 
Președinția sa ar fi una restauratoare – o ștergere a ceea ce el este mândru a descrie ca ,, aberația ” Trumpiană . Alții, în special Trump, îl descriu ca un prizonier geriatric al Partidului Democrat de stânga.Cei mai mulți sunt de acord că, indiferent de agenda lui, și indiferent de ora din zi, el ar vorbi, probabil, însă prea mult. Cuvântul “logorrhea” (o tendință de a duratei discursului extrem de lung) a venit recent la modă. Campania lui Biden este dornică să sublinieze că nu ar fi, la fel ca Trump, “twitterer-in-chief” (șeful Twitter).
 
Biden, un sentimentalist
 
Cei care îl cunosc cel mai bine nu se îndoiesc de caracterul pe care l-ar aduce la președinție. Biden s-ar putea rătăci prea ușor în sentimentalism. Dar empatia lui pentru oameni este reală. În acest an electoral pandemic, această calitate ar putea conta foarte mult. “Biden este același tip pe care l-am întâlnit prima dată în 1969 – era plin de urină și oțet”, spune Louis Susman, un investitor din Chicago și fost ambasador în Marea Britanie. “El nu suferă de demoni interiori, el nu poartă ranchiună și îi place să fie în jurul oamenilor.”
 
 
Cel mai lung maraton din istoria politică a SUA

Dacă ar ajunge la Casa Albă, Biden ar termina cel mai lung maraton din istoria politică a SUA. Nici o altă figură serioasă nu a încercat atât de mult timp să treacă linia de sosire în istoria recentă. Majoritatea americanilor nu s-au născut când Biden a intrat pentru prima dată în politica națională. La 30 de ani, a fost al cincilea cel mai tânăr senator din istoria țării, după ce a câștigat funcția în 1972. Cariera politică de 48 de ani a lui Biden este mai veche decât a lui John F Kennedy, Bill Clinton și Barack Obama când au fost aleși.
 
Tragedia care l-a lovit pe Biden la începutul carierei sale.
 

Senatorul ales Joe Biden și Neilia, prima soție, taie tortul la petrecerea sa de 30 de ani împreună cu fiul hunter.

Senatorul ales Joe Biden și Neilia, prima soție, taie tortul la petrecerea sa de 30 de ani împreună cu fiul Hunter.

 

La câteva săptămâni după ce a fost ales în Senat, și-a pierdut soția, Neilia, și fiica de un an, Naomi, într-un accident de mașină în timp ce erau la cumpărături de Crăciun în Delaware, statul său natal. Fiii săi, Beau, în vârstă de trei ani, și Hunter, în vârstă de doi ani, au supraviețuit, dar au fost spitalizați cu răni grave. Biden s-a gândit să nu-și ia locul în Senat. În cele din urmă, el a fost convins să fie jurat la spital alături de unul dintre fiii săi. A spus că poate continua în politică doar dacă își vede copiii în fiecare dimineață și noapte.
 
Astfel s-a născut “Amtrak Joe”
 
Amtrak Joe, denumirea pentru senatorul care a călătorit 90 de minute în fiecare seară de la Washington la Wilmington pentru a spune noapte bună fiilor săi.
A făcut naveta până în 2008, mult timp după ce băieții au crescut. Scăzând o zecime de nopți pentru alte călătorii, și aproape jumătate din an pentru pauză și week-end, jurnalistul FT afimă ,,am calculat că Biden a petrecut cel puțin 21.000 de ore – sau trei ani din viața lui – pe acel tren.”
 

Citește și : Rivalul lui Trump pentru președinția SUA nu-i înflăcărează pe votanți

“Știa numele fiecărui conductor și toți îl iubeau”, spune Paul Laudina, directorul legislativ al lui Biden între 1977 și 1982. “Adesea, el încă vorbește atunci când el se urcă în tren, și merg la Wilmington cu el și apoi traversez platforma să vin direct înapoi.”
 
Kelley, în 1974 : ,, Miroase a decență”
 
În interviul din Kelley din 1974, celebrul jurnalist acerb a spus că Biden “miroase a decență”. Cu toate acestea, el a reușit să sune aproape trumpian despre soția sa decedată. ”Lasă-mă să-ți arăt poza mea preferată cu ea”, spune el, ținând în mână un instantaneu cu Neilia în bikini. Avea cel mai bun corp dintre toate femeile pe care le-am văzut. Arată mai bine decât un iepuraș Playboy, nu-i așa?'” Kelley i-a descris biroul lui Biden ca pe un altar pentru Neilia.
 
 
Nu-i venea să creadă că mai există astfel de oameni
 
În 1977 Biden s-a căsătorit cu Jill Tracy Jacobs, o profesoară din Wilmington. La prima lor întâlnire s-a îmbrăcat într-o jachetă. Când a lăsat-o acasă, i-a strâns mâna. Potrivit What it Takes, celebra carte de campanie din 1988 a regretatului Richard Ben Cramer, Jill a spus că nu-i venea să creadă că astfel de oameni încă mai există. “Jill este puterea cel mai puțin apreciată a lui Biden”, spune Louis Susman, fost ambasador SUA, care a fost găzduită de multe ori la Bideni de Ziua Recunostinței în casa lor din Nantucket.
 
În campania din 1988, Biden a încercat să se prezinte ca noul John F Kennedy – tânăr, irlandez-catolic și frumos.
 
N-a prins niciodată. Apoi, el a văzut un video al oratorului Kinnock  – “De ce sunt primul Kinnock într-o mie de generații pentru a putea ajunge la universitate?” Aceasta a fost poezia clasei de mijloc care îi lipsea lui Biden – povestea despre modul în care fiii și fiicele de mineri de cărbune au fost luați pe sus de către ,,Statul de Bunăstare”, versiunea Marii Britanii a New Deal (Noul Acord). “A luat caseta și a dus-o acasă; a inhalat chestia aia”, a scris Cramer. În cea mai mare parte, Biden a copiat cuvintele lui Kinnock. Iar rivalul Michael Dukakis a găsit banda și a scurs-o în presă.
 
Obama :”Împușcă-mă. Acum.”
 
Când Obama a fost ales în Senatul SUA în 2004, Biden l-a invitat să se alăture Comitetului pentru Relații Externe al căruia a fost președinte. După ce a ascultat un monolog marca Biden, Obama a mâzgălit o notă și a predat-o unui staff de campanie. Scria: “Împușcă-mă. Acum.” Când cei doi, Biden și Obama au discutat modul în care Biden s-ar ocupa de relația lor la Casa Albă, Obama a spus: “Vreau sfatul tău Joe, îl vreau doar în 10 minute, nu 60 de minute.” În cea mai mare parte, Biden s-a conformat.
 
“Obama a fost ca Beatles.”
 
Pierderea lui Biden din 2008 i-a lăsat mai puțin semne, parțial pentru că a devenit vicepreședinte mai puțin de un an mai târziu. Cum nu ai pică să pierzi în fața lui Barack Obama?, spune Murray. “Obama a fost ca Beatles.” Campania pe care Biden încă o regretă a fost cea cu care nu s-a luptat în 2016.

 

Beau Biden și tatăl său, fostul vicepreședinte Joe Biden în 2008.

Beau Biden și tatăl său, fostul vicepreședinte Joe Biden în 2008.

Reticența sa a pornit de la o altă tragedie, moartea în 2015 a fiului său Beau din cauza cancerului cerebral. Dar el a avut puține încurajări de la Obama, care era deja angajat să o sprijine pe Hillary Clinton. Sondajele interne ale lui Biden arătau că l-ar fi învins pe Trump. Dar el a avut puține șanse de a smulge coroana de la Clinton, la a cărui mașină de campanie nu a putut spera să se potrivească.
 
Biden și tendința de-a face gafe
 
Unii din lumea lui Biden recunosc că au una sau două preocupări cu privire la alegeri și nu numai. Principala îngrijorare majoră este tendința lui de-a face gafe. În acest sens, izolarea are o linie de argint: nu există nici o pistă de campanie care trebuie evitată. Zoom-ul este mai ușor de gestionat.
 
 
Uneori, nu se poate abține. Termenul “Bidenism” – auto-provocare a umilirii publice – a fost mult timp în vigoare. “Ridică-te Chuck, lasă-i să te vadă”, i-a spus Biden unui senator din statul Missouri într-un scaun cu rotile. “Oameni buni, pot să vă spun, am cunoscut opt președinți, trei dintre ei intim”, a spus el în lauda lui Obama, adăugând: “Vă promit, președintele are un băț mare, vă promit,” într-o încercare de redare a descrierii lui Theodore Roosevelt despre care se știa că vorbește încet dar transportă un băț mare ( încet și impunător). Teama de astfel de gafe a făcut tabăra Obama să-l pună în “carantină” pe Biden pentru cea mai mare parte a campaniei de re-alegere la electoralele din 2012. Carantina reală din acest an ar putea fi de ajutor.
 
Mulți din lumea Biden pariază că alegerea lui – Kamala Harris ca partener de candidatură îl va imuniza împotriva unui record de gafe rasiale. La începutul acestui an, Biden și-a cerut scuze după ce a spus că “nu ești negru” dacă te-ai gândit să votezi împotriva lui. Ca un cetățean american de rasă mixtă de patrimoniu indian și jamaican, alegerea Harris îi va cumpăra lui Biden mai multă protecție. Având în vedere vârsta lui Biden, ea este mult mai potrivită decât majoritatea colegilor din electorale pentru a deveni președinte. După cum a descoperit Biden în alegerile primare, ea știe, de asemenea, să bată cu pumnul în masă. 
 
Îngrijorările lui Biden
 
 
Există, de asemenea, griji persistente despre Hunter Biden, care a fost mult timp o sursă de îngrijorare pentru tatăl său. “Joe are un punct mort total despre Hunter”, spune un prieten apropiat de familie. Hunter a fost concediat din Marina SUA pentru că a testat pozitiv la cocaină. El a lansat diverse afaceri în timp ce tatăl său a fost vice-președinte.

30 ianuarie 2010- Președintele Barack Obama, vice-președintele Joe Biden și fiul său Hunter Biden la jocul dintre Duke Blue Devils și Georgetown Hoyas la Verizon Center din Washington, DC.

30 ianuarie 2010- Președintele Barack Obama, vice-președintele Joe Biden și fiul său Hunter Biden la jocul dintre Duke Blue Devils și Georgetown Hoyas la Verizon Center din Washington, DC.

 

Citește și Kamala Harris este alegerea lui Joe Biden pentru vicepreședinte

El a fost acuzat că a monetizat numele Biden și, ulterior, a primit un loc în consiliul de administrație al unei companii ucrainene de gaze. Încercările lui Trump de a convinge Ucraina pentru a furniza cercetarea lui Biden Jr. au dus la impeachment-ul său de anul trecut (deși a fost achitat de Senat). “Campania trebuie doar să-l țină pe Hunter departe de peisaj”, spune prietenul.
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă