21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalFinlanda vrea controale la graniță, în vederea întâlnirii Trump-Putin

Finlanda vrea controale la graniță, în vederea întâlnirii Trump-Putin

Scopul este împiedicarea accesului persoanelor care ar putea deranja ordinea publică şi securitatea în timpul summitului.

Guvernul va lua decizia finală în cadrul unei întâlniri de vineri. Summitul va avea loc luni, 16 iulie, la Helsinki.

Cele 26 de ţări europene din Spaţiul Schengen au un acord prin care toţi cetăţenii pot circula liber, fără controale la graniţă.

Finlanda a reluat controalele la graniţă în 2008, pe perioada întâlnirii miniştrilor de Externe ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare din Europa.

Mai multe proteste au fost planificate în perioada vizitei celor doi preşedinţi în Helsinki. Cel mai mare protest va avea loc duminică şi va avea ca temă principală dezescaladarea conflictelor, NATO, democrația.

Kremlinul a denunţat marţi NATO drept un „produs al Războiului Rece” al cărui scop este confruntarea cu Rusia şi a dat asigurări că nu vrea să se amestece în summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.

„Tot ceea ce face NATO pe termen lung – să avanseze către frontierele noastre, să-şi dezvolte infrastructura militară către frontierele noastre – confirmă de fiecare dată esenţa acestei alianţe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Liderii statelor membre NATO participă la acest summit cu Donald Trump miercuri şi joi, aşteptându-se la presiuni din partea liderului de la Casa Albă, care le cere să preia din povara financiară a Alianţei.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă