12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternațional„First daughter“, în diplomația americană

„First daughter“, în diplomația americană

Când ministrul britanic al Comerțului a sosit la Washington pentru negocierea unui nou acord comercial cu SUA, a discutat cu Ivanka Trump. Cu câteva zile înainte, fiica președintelui și-a însoțit tatăl la Summitul G20 din Japonia. Ivanka a asistat la întruniri, s-a aflat în primul rând la conferința de presă a lui Donald Trump și a apărut în fotografiile de grup ale liderilor. Apoi, împreună cu soțul ei, Jared Kushner, a făcut parte din mica delegație care a mers în zona demilitarizată din Coreea pentru o întâlnire cu liderul de la Phenian, Kim Jong-un.

Acest rol de prim-plan suscită numeroase critici și acuzații de nepotism. Consilier oficial al președintelui, ea nu deține un mandat precis în Guvern. Nici ea, nici soțul ei nu au obținut „security clearance“, o autorizație la cel mai înalt nivel ce permite accesul la reuniuni și la subiecte confidențiale. FBI și mai mulți membri ai Administrației s-au opus, estimând că relațiile lui Jared Kushner cu Rusia din timpul campaniei și conflictele de interese cu Arabia Saudită (familia sa are proiecte imobiliare cu regatul) împiedică acreditarea. În ce o privește pe Ivanka, ea a fost implicată în două proiecte imobiliare, în Panama și în Azerbaidjan, asupra cărora planează suspiciuni de corupție și spălare de bani.

Christopher Hill, fost ambasador în Administrația Bush, declara pentru „Washington Post“: „În ochii lumii părem că avem un soi de monarhie constituțională, ceea ce pune din ce în ce mai multe probleme pentru credibilitatea noastră“. Iar parlamentarul democrat Alexandria Ocasio-Cortez a scris pe Twitter după Summitul G20: „Poate este șocant pentru unii, dar a fi fiica cuiva nu este neapărat o calificare profesională“. Referire la unele situații deranjante. Pe pagina de Instagram a Palatului Elysée apare în imagini Ivanka Trump încercând să intervină într-o conversație între Christine Lagarde, Theresa May și Emmanuel Macron la G20 din Japonia. May este pe cale să vorbească, iar fiica lui Trump face un comentariu, întrerupând-o, spre uimirea Christinei Lagarde.

Jared Kushner este pe toate fronturile, cu un portofoliu mereu mai vast. În afara planului său de restaurare a păcii în Orientul Mijlociu, are timp pentru a se ocupa de reforma închisorilor, de imigrație, de modernizarea  sectorului public, de acordul comercial cu Mexicul etc. Într-o audiere în Congres, Rex Tillerson, fost ministru de Externe, a explicat că „Jivanka“ (așa cum e numit cuplul) i-a complicat sarcina alcătuind un „cabinet din umbră“ și întâlnind, fără să-l informeze, demnitari străini. „Una dintre provocări, pe care cred că toată lumea o are, este de a învăța să gestionăm situația specială cu ginerele și fiica președintelui membri ai echipei de consilieri“.

Donald Trump a declarat pentru „The Atlantic“ că se gândea să o numească ambasador la ONU sau președinte al Băncii Mondiale. Nu a făcut-o pentru că „s-a spus că ar fi nepotism, deși nu are nimic de-a face cu nepotismul“.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă