13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalFMI cere Ucrainei să garanteze independenţa Băncii Centrale

FMI cere Ucrainei să garanteze independenţa Băncii Centrale

La sfârşitul unei vizite de două săptămâni la Kiev, delegaţia FMI a informat că discuţiile pentru nou program vor continua în săptămânile următoare.

Noul guvern ucrainean vrea să obţină un nou program cu FMI care să acopere necesităţile de finanţare pentru următorul an şi totodată să trimită investitorilor un semnal cu privire la dorinţa preşedintelui Volodimir Zelenski de a face reforme şi a combate corupţia.

Valoarea noului program de asistenţă nu a fost încă stabilită dar ar putea fi de aproximativ 5-6 miliarde dolari pe trei ani. Acest nou program ar urma să înlocuiască actualul acord standby în valoare de 3,9 miliarde dolari care expiră anul următor.

Însă în ultimele săptămâni au avut loc o serie de incidente care au înrăutăţit imaginea Ucrainei în rândul investitorilor. Banca Centrală a anunţat recent că o serie de reformatori sunt vizaţi după ce casa unui fost guvernator al Băncii Centrale a fost incendiată.

În replică, autorităţile de la Kiev au încercat să liniştească delegaţia FMI că nu se va reveni asupra deciziei din 2016 cu privire la naţionalizarea PrivatBank, cea mai mare bancă din Ucraina, care anterior a fost deţinută de unul din cei mai importanţi oligarhi.

“Misiunea a avut discuţii productive cu privire la politicile necesare pentru un nou program, în special politici fiscale şi monetare, precum şi măsuri cheie de reformă. De asemenea, a subliniat importanţa garantării independenţei băncii centrale şi a stabilităţii financiare, precum şi a necesităţii eforturilor de a reduce costul fiscal al închiderii băncilor cu probleme”, a informat FMI într-un comunicat.

În ultima perioadă, Banca Centrală a Ucrainei a fost supusă la presiuni din diferite părţi, inclusiv din partea unei comisii parlamentare creată pentru a investiga activităţile sale în ultimii cinci ani, dar şi a Guvernului de la Kiev care i-a cerut în mod public să reducă dobânzile.

Preşedintele Volodimir Zelenski are legături mai vechi cu fostul proprietar al PrivatBank, oligarhul Igor Kolomoisky, şi a dezminţit în repetate rânduri aluziile că îl va ajuta pe Kolomoisky să redobândească controlul la PrivatBank, care a fost naţionalizată împotriva voinţei oligarhului. Fondul Monetar Internaţional a avertizat că orice revenire asupra deciziei de naţionalizare a PrivatBank ar declanşa o îngheţare a ajutoarelor de la FMI.

Cele mai citite

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă