12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalFondul american Elliott se amestecă în succesiunea Hyundai

Fondul american Elliott se amestecă în succesiunea Hyundai

Fiul lui Mong-koo, Chung Eui-sun, urma să preia gradual imperiul, din mai. O succesiune deranjată de fondul speculativ american Elliott.

Elliott Management a dezvăluit că a intrat în capitalul mai multor societăţi din galaxia Hyundai, controlată din anii 1940 de familia Chung.

Aflată în umbra marilor restructurări ale conglomeratelor asiatice, Elliott Advisors (HK) Limited, filiala din Hong Kong a fondului american, a achiziţionat în total acţiuni în valoare de 1 miliard dolari în Hyundai Motor, Kia Motors şi Hyundai Mobis, fabricantul de echipamente, şi astfel exercită presiuni asupra companiei Hyundai.

Tocmai când Chung Mong-koo se pregătea să-şi instaleze fiul pe tronul imperiului Hyundai, primul constructor de automobile din ţară, un celebru miliardar american vine şi încurcă iţele.

După ce fondul Elliott, condus de miliardarul Paul Singer, a intrat în capitalul grupului, cere o reformă completă a organizării întreprinderii. Aşa cum a făcut cu Samsung sau cu banca din Hong Kong, Bank of East Asia, Elliot speră să profite de marile manevre de succesiune din fruntea conglomeratului Hyundai pentru a-şi fructifica investiţia.

Fondul speculativ Elliott este cunoscut că a ruinat Argentina, refuzând un acord  amiabil pentru restructurarea datoriei statului latino-american.

Când a preluat conducerea, după tatăl său, fondatorul conglomeratului, Chung Mong-koo a înfruntat prima sa bătălie, cea a dezmembrării (urmare a crizei asiatice din 1998)  imperiului care fabrica ascensoare, nave, maşini şi gestiona supermarketuri.

Recentrat pe automobile, el a ştiut să construiască un gigant mondial al sectorului şi cu o importanţă considerabilă pentru economia Coreii de Sud.

La 29 mai, Hyundai intenţionează să supună acţionarilor adoptarea unei restructurări a unor filiale şi să-l ridice pe Chung Eui-sun, fiul lui Chung Mong-koo, în capitalul societăţii Hyundai Mobis, pe care până acum familia a utilizat-o pentru controlarea imperiului.

Dar, Elliot presează familia Chung să accepte mai multă transparenţă, explicând că structurile complexe şi opace înspăimântă investitorii şi nu permit fiecărei entităţi să fie valorizate la preţul real. Iniţiativa fondului american Elliott coincide cu poziţia guvernului sud-coreean şi a Autorităţii Concurenţei, condusă de Kim Sang-jo, numit şi „lunetistul conciliant”.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă