Forţele kurde se retrag din zona de securitate de la frontiera Siriei - Turcia

Forţele kurde se retrag din zona de securitate de la frontiera Siriei - Turcia

Autorităţile kurde din nord-estul Siriei au declarat că forţele kurzilor şi-au început retragerea din apropierea SUA cu Turcia, ca urmare a acordului dintre şi Turcia care a stabilit o zonă de securitate, conform AFP.

Lorand Stoica 0 comentarii

Comunicatul autorităţilor kurde precizează că încă de sâmbătă au început lucrări în sectorul Ras al-Ain pentru eliminarea unor movile de pământ şi au fost luate măsuri practice pentru retragerea anumitor unităţi din cadrul miliţiilor YPG şi a armamentului greu. Luni au avut loc operaţiuni de retragere similare la Tal Abyad, ceea ce - potrivit administraţiei semiautonome kurde din Siria - indică "seriozitatea angajamentului".

YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului) constituie principala forţă kurdă din Siria, aliată a Statelor Unite împotriva Statului Islamic. Kurzii sirieni au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că sunt dispuşi să coopereze pentru crearea unei zone de securitate între sectoarele lor şi frontiera cu Turcia. Se încearcă astfel evitarea unei noi ofensive turce împotriva YPG, considerată de Ankara o mişcare teroristă, aliată cu PKK (Partidul Poporului din Kurdistan).

Acordul între SUA şi Turcia prevede şi crearea pe teritoriul turc a unui centru de operaţiuni comune pentru coordonarea implementării zonei de securitate. Aceasta nu este delimitată clar, în special ca adâncime, şi nu s-a stabilit nici calendarul pentru implementare. Pentagonul a declarat luna aceasta că acordul va fi aplicat "pe etape" şi că primele operaţiuni urmează să înceapă în curând. Ankara a precizat că sunt prevăzute posturi de observaţie şi patrule comune. Sâmbătă, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a anunţat că centrul funcţionează deja "la întreaga capacitate".

Regimul de la Damasc consideră că iniţiativa serveşte "ambiţiilor expansioniste ale Turciei".

Comentarii

loading...