10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalFost angajat rus al Ambasadei SUA la Moscova, acuzat de conspirație și...

Fost angajat rus al Ambasadei SUA la Moscova, acuzat de conspirație și furt de documente

Autoritățile SUA au acuzat trei străini, inclusiv un fost angajat al Ambasadei SUA la Moscova, Olesya Krasilova, pentru furt de documente oficiale legate de programul SUA pentru refugiați. Acest lucru a fost raportat vineri de serviciul de presă al Departamentului de Justiție al SUA.

Printre suspecți se numără cetățeanul rus Krasilova, precum și cetățeanul irakian Aus Muwafak Abdel Jaber, care locuia în Iordania, și cetățeanul iordanian Heisam Isa Saadu Saad. Aceștia sunt acuzați de „conspirație pentru a fura documente guvernamentale și pentru a înșela autoritățile SUA” dar și de ”conspirație pentru spălarea banilor”. În plus, Saad și Krasilova au fost acuzați separat de „fraudă pe computer și activități ilegale”.

“Conform acuzațiilor, între aproximativ februarie 2016 și aprilie 2019, trei suspecți au conspirat sub conducerea lui Abdel Jaber pentru a fura documente ale guvernului SUA legate de sute de cereri de participare la programul pentru refugiați”, a declarat Departamentul de Justiție.

Krasilova se află în prezent în libertate, în timp ce Saad și Abdel Jaber au fost reținuți.

La 14 februarie 2020, Olesya Krasilova, care la acea vreme era angajată a organizației Centrului de Carantină a Plantelor din Rusia, a fost reținută în Spania, unde a ajuns într-o călătorie de afaceri pe termen scurt, ca parte a unui program oficial al delegație. După cum a declarat la TASS un reprezentant al Colegiului Național Judiciar Spaniol, Statele Unite au încercat să extrădeze Krasilova pentru a o aduce în instanță ca perte a unei conspirații penale referitoare la furtul de informații din baza de date și la încercarea de a influența funcțiile legitime ale guvernului Statelor Unite în ceea ce privește acceptarea refugiaților în țară.

Poliția spaniolă a reținut-o pe rusoaică într-una dintre instituțiile penitenciare de pe insula Tenerife, materialele cazului ei fiind ulterior transferate anchetei judiciare. Ulterior, avocații rusoaicei, care au invocat ilegalitatea extrădării sale, au obținut eliberarea și repatrierea Krasilovei.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă