11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalFoști agenți ai DGSE au fost racolați de servicii străine de informații

Foști agenți ai DGSE au fost racolați de servicii străine de informații

Ministerul francez al Apărării a confirmat că foștii agenți ai DGSE, serviciile secrete franceze, au fost puși sub acuzare pentru divulgare de informații confidențiale unei puteri străine.

Într-un comunicat se precizează că „ei au fost acuzați de fapte grave, susceptibile de a fi calificate fapte de trădare“, dar nu s-a dezvăluit despre ce putere străină este vorba, nici numele agenților, în prezent în retragere, și nici despre natura informațiilor pe care suspecții le-ar fi transmis.

Emisiunea Quotidien de la canalul TMC și cotidianul Le Monde dezvăluie că este vorba despre patru persoane suspectate că au fost recrutate de autoritățile chineze pentru a oferi informații din DGSE pentru Beijing. 

 Ministerul Apărării a declarat că DGSE, care ține de Ministerul de Interne, a fost cea care a descoperit respectivele „acțiuni de o extremă gravitate“ și le-au adus la cunoștința Parchetului din Paris.

      Acuzați de trădare

Doi dintre suspecți sunt urmăriți în justiție pentru că „au oferit unei puteri străine informații care aduc atingere intereselor fundamentale ale națiunii“ și unul dintre cei doi a fost acuzat și de „provocare directă la crima de trădare“. A treia persoană, se pare soția, a fost acuzată de „crime și delicte de trădare“.

 Le Monde relevă că acuzații, unul dintre ei militar, erau la post la Beijing și au transmis autorităților chineze documente privind procedurile în curs ale DGSE.

China este deranjată de această afacere, dar nimeni nu este uimit în lumea serviciilor secrete de agresivitatea Guoanbu (ministerul securității statului). Însărcinat cu spionajul în exterior, această centrală a fost creată în 1983 de Deng Xiaoping.

 O a doua afacere de spionaj privește Rusia, momentan informațiile fiind minime. La sfârșitul anului 2017, cinci „diplomați“ ruși la post la Paris, acuzați de spionaj, au fost somați să părăsească Franța. Patru dintre ei au plecat în martie.

Decizia a fost prezentată la unison de alte guverne europene ca fiind o reacție la atacul contra fostului agent rus, Serghei Skripal, și a fiicei sale, în Marea Britanie, dar expulzații erau oricum în colimator pentru acțiuni ce depășeau diplomația.

 

    Cine este „Monsieur Henri“

 

Unul dintre foștii spioni francezi este un colonel care vorbește chineza, astăzi în vârstă de 71 de ani, o parte a vieții sale fiind relatată în cartea „Diplomații“ unde apare sub pseudonimul „Monsieur Henri“.

Născut în noiembrie 1946, locotenent-colonel Henri M. devine în 1997 reprezentantul oficial al servicului secret francez în China, însărcinat cu  contactele și schimburile cu omologii chinezi. Atunci în vârstă de 33 de ani, el s-a instalat la post fără soție, care a preferat să rămână în Franța, riscând să se întâmple ceea ce a și urmat. 

Potrivit unui martor, „a fost îmbrobodit de o interpretă a ambasadei“, mai precis traducătoarea ambasadorului, și spionul francez a intrat într-o relație cu tânăra femeie.

Relația a îngrijorat Centrala, cartierul general al DGSE, care l-a demis din funcție după aproape un an de la sosirea în China. Repatriat la Paris, nu a fost urmărit, dar a fost exclus din DGSE pentru că, din 1999, înființase o societate de consiliere pentru întreprinderi franceze care doreau să se instaleze în China.

Era o simplă acoperire care îi permitea să facă drumuri în China și să livreze informațiile obținute prin legăturile păstrate cu DGSE serviciilor secrete chineze. Nu se știe dacă a fost trădat de această companie. În orice caz, a fost arestat de DGSE după aproape două decenii, alături de alt fost spion francez, de 66 de ani, un anume P-M H, potrivit Le Parisien.

L’Observateur relata în urmă cu ceva timp că descoperise într-un cartier din Paris un centru secret chinez de ascultări prin sateliți care spiona o parte a comunicațiilor între Europa, Africa și Orientul Mijlociu. Era o anexă discretă a ambasadei Chinei în Franța, situată pe o stradă liniștită din sudul capitalei franceze.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă