Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

După doi ani de dispute guvernamentale și disensiuni parlamentare asupra Brexit-ului, ideea că doar un nou referendum ar putea tranșa viitorul țării câștigă teren în Marea Britanie.

După doi ani de dispute guvernamentale și disensiuni parlamentare asupra Brexit-ului, ideea că doar un nou referendum ar putea tranșa viitorul țării câștigă teren în Marea Britanie.

Foștii premieri britanici Tony Blair și John Major cer un nou referendum Brexit

Fostul ministru al Educației, Justine Greening, a devenit luni unul dintre cei mai influenți susținători ai organizării unui nou referendum, cunoscut sub numele de ”People’s Vote” („Votul Popular”) și care încet-încet a reunit tot mai mulți adepți.

Gabriela Anghel 0 comentarii

„Singurul mod de a ieși din impas este retragerea deciziei finale asupra Brexit-ului din mâinile politicienilor și de a o reda poporului”, a declarat deputata conservatoare pentru Times. 

O luare de poziție ce intervine după publicarea de către guvernul conservator a „Planului  de la Chequers”, o propunere care vizează menținerea legăturilor comerciale strânse cu continentul după Brexit, prevăzut la 29 martie 2019. 

La 6 iulie, la seminarul guvernamental care s-a desfășurat la reședința premierului de la Chequers, Theresa May a insistat pe lângă miniștrii lui pentru a accepta planul său în favoarea unui Brexit lejer.

Acest proiect a provocat demisii din Guvernul May și amenințări de rebeliune din partea deputaților eurosceptici, ceea ce a determinat unii diplomați europeni să-și exprime temerea că Londra nu va fi în măsură să încheie un acord cu UE asupra „divorțului”.

Primul care a întors spatele guvernului a fost David Davis, însărcinat cu negocierea ieșirii Marii Britanii din Uniune, urmat de ministrul de Externe, turbulentul Boris Johnson.

Cunoscut apărător al Uniunii Europene, fostul premier laburist Tony Blair a cerut un nou vot, afirmând că Executivul nu va avea niciodată susținerea necesară pentru a pune în practică „Planul de la Chequers”. „Suntem blocați. În orice lume rațională, poporul ar fi cel care ia decizia”, a subliniat Blair.

 

Miting de susținere

 

Ideea unui nou referendum, după cel din 23 iunie 2016, în care 52% din britanici au votat pentru ieșirea din UE,  este susținută și de fostul premier conservator John Major, de fostul vicepremier Nick Clegg, un centrist, sau de fostul ministru de Externe laburist, David Milliband.

Dincolo de luările de poziție, se organizează mișcarea în favoarea unui al doilea scrutin consultativ. La sfârșitul lunii trecute, la Londra, zeci de mii de persoane au manifestat pentru a cere un vot asupra condițiilor finale ale retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În aprilie, nouă organizații pro-UE au lansat o campanie comună pentru promovarea unei noi consultări care, concret, ar propune fie acceptarea orientărilor Theresei May, fie rămânerea în UE.

Tony Blair și Justin Greening militează pentru prezența pe buletinele de vot a unei a treia opțiuni - ieșirea din Uniune fără acord cu Bruxelles-ul, soluție susținută de unii promotori ai Brexit-ului dur.

Opoziția laburistă, care nici ea nu este ferită de diviziuni legate de Brexit,  a refuzat până acum excluderea unui nou referendum, spre deosebire de  Theresa May, care se opune vehement.

 „În nici o circumstanță”, a insistat luni purtătorul ei de cuvânt.

 

Britanicii s-au răzgândit?

 

Publicația franceză Le Point arată că o schimbare este perceptibilă în opinia publică. Potrivit Institutului YouGov, procentul persoanelor care estimează că Brexit nu a fost o decizie bună se menține mai ridicat decât cel al persoanelor care cred contrariul.

Iar unii opozanți la un nou referendum încep să considere că un astfel de scrutin ar putea oferi soluția pentru ieșirea din criza aproape cotidiană în care se află Guvernul de la Londra.

William Hague, una dintre personalitățile influente ale conservatorilor, a avertizat euroscepticii săptămâna trecută, subliniind că această soluție va deveni inevitabilă în cazul unei revolte împotriva prim-ministrului.

Unul din cei mai vocali susținători ai Brexit-ului, Nigel Farage, fost lider al partidului eurofob Ukip, a evocat, de asemenea, un nou vot care ar putea clarifica situația.

Un Brexit soft în viitoarele relații comerciale cu UE era inacceptabil pentru Davis și Johnson. În virtutea acestui plan, Marea Britanie ar rămâne parțial în piața unică și ar păstra o aliniere la reglementările UE, dar nu ar accepta nici libera circulație a muncitorilor, nici piața unică a serviciilor.

Practic, Theresa May a obținut susținerea majorității miniștrilor și a grupului parlamentar, iar protestanții din Irlanda de Nord i-au acceptat planul pentru că ar menține  libera circulație între cele două Irlande și ar garanta continuarea negocierilor de pace. 

Comentarii

loading...