Haga: Ratko Mladic, în vârstă de 78 de ani, își va petrece restul vieții în închisoare dacă își pierde apelul

Haga: Ratko Mladic, în vârstă de 78 de ani, își va petrece restul vieții în închisoare dacă își pierde apelul

Fostul general sârb bosniac Mladic face apel la condamnarea pentru genocid

Comandantul militar sârb bosniac Ratko Mladic s-a întors marți la o instanță a Națiunilor Unite pentru a face apel la condamnarea sa din 2017 pentru genocid și crime împotriva umanității în timpul războaielor iugoslave.

Adriana Constantinescu 0 comentarii


 
Mladic ispășește o condamnare pe viață după ce a fost găsit vinovat de supravegherea sacrificării a 8 000 de bărbați și băieți musulmani la Srebrenica în 1995 și de atacarea și uciderea civililor în timpul asediului de 43 de luni al capitalei bosniace Saraievo.
 
Judecătorii au decis că acesta este responsabil pentru masacrele musulmanilor bosniaci și campaniilor de "epurare etnică" ca parte a planului de a crea o Serbie Mare din părți ale fostei Iugoslavii, împreună cu liderul sârb bosniac Radovan Karadzic și fostul politician sârb Slobodan Milosvic. El a fost comandantul forțelor sârbe bosniace în timpul războiului din 1992-1995 care a făcut parte din destrămarea Iugoslaviei.
La începutul celor două zile de audieri, președintele judecătoriei Prisca Nyambe a declarat că Mladic a înaintat 9 motive de apel, cerând achitarea sau rejudecarea procesului.
 
Mladic, în vârstă de 77 de ani, a apărut purtând o mască facială pe care a îndepărtat-o după câteva minute. Procedurile sunt video din cauza pandemiei de coronavirus.
 
Mladic a fost condamnat pentru 10 din cele 11 acuzații judecate, iar procurorii cer o nouă condamnare pentru genocid.
 
Procurorii declară că sentința lui Mladic ar trebui confirmată și că acesta ar fi trebuit de asemenea condamnat pentru a 11-a acuzație de genocid împotriva bosniacilor și croaților din cinci municipalități din Bosnia în 1992.
 
Apelul lui Mladic are loc la o instanță ONU din Haga înființată pentru a audia apelurile și cazurile rămase de la fostul tribunal iugoslav, care s-a închis în 2017.
 
Mladic va avea voie să se adreseze curții timp de 10 minute miercuri. Judecătorii nu au stabilit încă o dată pentru o decizie, probabil în 2021.
 
 

Citește totul despre:

#serbia #genocid #Mladic

Comentarii

loading...