4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalFostul premier israelian cere scuze pentru moartea arabilor din 2000

Fostul premier israelian cere scuze pentru moartea arabilor din 2000

Ehud Barak, rivalul premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu, ocupa acest post în 2000, când membri ai forţelor de securitate au ucis 13 persoane în cursul unor manifestaţii violente, cu ocazia ”Zilei Pământului”.

”Ziua Pământului” comemorează anual moartea a şase arabi israelieni, ucişi în 1976, în cursul unor manifestaţii împotriva confiscării pământurilor de către israel.

Deputatul arab israelian Esawi Frej l-a îndemnat marţi, în cotidianul israelian Haaretz, pe Ehud Barak să ceară scuze şi să-şi asume responsabilitatea acestor morţi.

Frej, membru al Partidului Meretz (stânga), a exclus luna aceasta orice aliană cu Partidul ”Israelul democratic” al lui Ehud Barak în vederea alegerilor generale, prevăzute în septembrie, din cauza crimelor din 2000.

Declaraţiile lui Esawi Frej ”provin dintr-o durere profundă”, a declarat marţi, la postul public de radio israelian Ehud Barak.

”Acestea sunt lucruri importante şi dureroase. Îmi asum responsabilitatea a tot ceea ce s-a întâmplat, bine sau rău, în timpul mandatului meu de premier, inclusiv a evenimentelor din octombrie 2000, în cursul cărora 12 arabi israelieni şi un palestinian din (Fâşia) Gaza au fost ucişi”, a declarat el.

”Îmi reiterez regretul şi îmi cer scuze faţă de familiile” victimelor, a adăugat el.

Arabii israelieni sunt descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământurile lor la înfiinţarea Israelului, în 1948. Este vorba despre peste 1,3 milioane de oameni, adică  17,5% din cele nouă milioane de israelieni.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă