Tony Blair  (Foto:  The London Post)

Tony Blair (Foto: The London Post)

Fostul premier Tony Blair susține că britanicii ar renunța la Brexit dacă UE acceptă o reformă

Fostul premier britanic Tony Blair a îndemnat, joi, Uniunea Europeană să modifice politicile în domeniul imigraţiei, informează ziarul Le Figaro citat de Mediafax.

Mihai Diac 0 comentarii

Fostul premier Blair consideră că asemenea decizii la nivelul UE ar permite cetăţenilor şi liderilor din Marea Britanie să se răzgândească şi să accepte rămânerea în Blocul comunitar.

Liderii Uniunii Europene trebuie să lanseze iniţiative "pentru a ne ajuta să ieşim din impasul Brexitului", a declarat Tony Blair într-un discurs rostit joi la o reuniune a asociaţiei BusinessEurope desfăşurată la Bruxelles.

"Europa ştie că are nevoie de reforme. Reformarea Europei reprezintă cheia pentru schimbarea deciziei Marii Britanii", a explicat Tony Blair, citat de cotidianul Le Figaro.

Politicianul laburist a exprimat convingerea că Marea Britanie poate fi convinsă să rămână în Uniunea Europeană dacă preocupările britanicilor, în principal în materie de imigraţie, vor fi atenuate.

Deşi principalii liderii politici britanici, în frunte cu premierul Theresa May, susţin că trebuie să respecte voinţa exprimată clar de electoral în privinţa ieşirii din Uniunea Europeană, rezultatul referendumului din 2016 a fost strâns, 51,9% (17,4 milioane de alegători) votând în favoarea Brexit, iar 48,1% (16,1 milioane) pentru rămânerea în UE. Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie 2019, dacă decizia nu va fi blocată de Londra.

Un nou partid politic britanic, inspirat din modelul ascensiunii formaţiunii preşedintelui francez Emmanuel Macron, a lansat recent o campanie naţională care are obiectivul blocării ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Partidul Înnoirii, înfiinţat în 2017 după victoria înregistrată de formaţiunea În mişcare (En Marche!), condusă de Emmanuel Macron, în scrutinul prezidenţial din Franţa, a anunţat lansarea unei dezbateri pe tema Brexit, acuzând principalele partide din Marea Britanie de abandonarea alegătorilor.

Fostul premier laburist Tony Blair şi alţi politicieni au semnalat în mai multe rânduri că cetăţenii Marii Britanii trebuie să aibă o nouă şansă de a se exprima, eventual printr-un referendum, în privinţa apartenenţei ţării la Uniunea Europeană. Tony Blair consideră că acordul Marii Britanii privind părăsirea Uniunii Europene va trebui supus aprobării cetăţenilor, pentru a se stabili care sunt condiţiile ieşirii din Blocul comunitar. Eventuala ieşire din Uniunea Europeană va pune în pericol unitatea Marii Britanii, afectând acordul de pace privind Irlanda de Nord şi alimentând mişcarea proindependenţă în Scoţia, au avertizat foştii premieri Tony Blair şi John Major.

Comentarii

loading...