8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalFostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat de corupție

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat de corupție

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat de corupție luni. A primit o pedeapsă de trei ani de închisoare după ce o instanță l-a condamnat pentru că a încercat să influențeze ilegal un judecător, dar cu doi ani suspendați este puțin probabil să intre fizic în închisoare

Un tribunal din Paris a constatat că Sarkozy, în vârstă de 66 de ani, a încercat să mituiască un judecător după ce a părăsit funcția și să influențeze schimbul de informații confidențiale cu privire la o investigație a finanțelor campaniei sale din 2007.

„A profitat de statutul său și de relațiile pe care le-a format”, a spus judecătorul președinte Christine Mee.

Sarkozy a ocupat funcția de președinte din 2007 până în 2012 și își păstrează influența în rândul conservatorilor, chiar și după pensionare. El este al doilea șef de stat din Franța modernă care a fost condamnat pentru corupție.

Cu toate acestea, el nu poate petrece timp în închisoare. Doi ani din pedeapsa sa au fost suspendate, iar Mee a spus că era deschisă pentru el să rămână în afara închisorii etichetate cu o brățară electronică pentru anul rămas, deși acea decizie revine unui alt judecător.

Curtea a constatat că Sarkozy s-a oferit să-și asigure un loc de muncă de prune în Monaco pentru un judecător, Gilbert Azibert, în schimbul informațiilor privilegiate despre o anchetă privind acuzațiile că ar fi acceptat plăți ilegale de la moștenitoarea L’Oreal Liliane Bettencourt pentru campania sa prezidențială din 2007.

Sarkozy a părăsit instanța fără să vorbească, dar avocatul său a spus că va face apel și își va dovedi inocența.

“Această hotărâre este extrem de severă și complet nejustificată”, a declarat Jacqueline Laffont reporterilor.

Sarkozy a intrat pe scena mondială ca un reformator plin de idei care dorea să rupă cu trecutul stagnant al Franței pe frontul intern și să restabilească locul de naștere al drepturilor omului la un loc de importanță în afacerile internaționale.

El și-a câștigat porecla de „Gallic Thatcher”, întreprinzând reforme bazate pe piață, cum ar fi creșterea vârstei de pensionare, relaxarea săptămânii de lucru de 35 de ore și ajustarea sistemului fiscal pentru a încuraja orele suplimentare.

În afara Franței, el a intermediat încetarea focului la războiul Rusia-Georgia din 2008, iar în 2011 a susținut o intervenție militară condusă de NATO în Libia pentru a susține o răscoală împotriva liderului său autocratic, Muammar Gaddafi.

Anchetatorii interceptaseră conversații interceptate între Sarkozy și avocatul său Thierry Herzog din 2013, în timp ce aprofundau acuzațiile privind finanțarea libiană a campaniei lui Sarkozy din 2007.

În timp ce au făcut-o, au aflat că Sarkozy și avocatul său comunicau folosind telefoane mobile înregistrate sub nume false.

Sarkozy a spus că a devenit victima unei vânătoare de vrăjitoare de către procurorii financiari care au folosit mijloace excesive pentru a-l asculta.

Herzog și Azibert, care erau judecați alături de el, au fost, de asemenea, găsiți vinovați de corupție și trafic de influență.

„Un astfel de comportament poate submina serios încrederea legitimă pe care publicul trebuie să o aibă în sistemul de justiție”, a spus Mee.

Sarkozy și partidul său de centru-dreapta Les Republicains au spus de mult că anchetele împotriva sa sunt motivate politic.

Singurul alt președinte al celei de-a cincea republici care a fost condamnat de o instanță a fost predecesorul conservator al lui Sarkozy, regretatul Jacques Chirac, care a fost găsit vinovat de corupție în 2011.

Sarkozy urmează să fie din nou în fața instanței în cursul acestei luni, acuzat de încălcarea regulilor de finanțare a campaniei în timpul eșecului său de realegere din 2012.

Procurorii investighează, de asemenea, acuzațiile potrivit cărora Gaddafi a furnizat campaniei lui Sarkozy din 2007 cu milioane de euro expediați la Paris în valize.

Sarkozy a negat ambele acuzații.

 

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă