10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalFostul preşedinte sud-coreean a recunoscut că a primit 100.000 de dolari din...

Fostul preşedinte sud-coreean a recunoscut că a primit 100.000 de dolari din fonduri secrete

În vârstă de 76 de ani, Lee Myung-bak s-a întors joi la locuinţa sa după ce a fost interogat 21 de ore de către parchet. El este ultimul fost preşedinte încă în viaţă care are probleme cu justiţia.

Parchetul îl acuză că a acceptat mită de milioane de dolari.

El a negat majoritatea acuzaţiilor de corupţie, însă a recunoscut că a primit fonduri secrete, în dolari americani, de la Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) prin intermediul unui colaborator, a relatat Yonhap, care citează o sursă din cadrul parchetului.

“Preşedintele Lee respinge majoritatea acuzaţiilor. Însă a recunoscut că a primit 100.000 de dolari”, a declarat această sursă pentru Yonhap.

În total, el este suspectat că a primit din partea NIS 1,7 milioane de woni (1,6 milioane de dolari).

Interogat de AFP, parchetul a refuzat orice comentariu.

Cel mai probabil parchetul va cere unui tribunal să emită în următoarele zile un mandat de arestare împotriva fostului preşedinte.

Lee, care a fost preşedinte între 2008 şi 2013, a spus deja că el consideră că ancheta este o ‘răzbunare politică’.

Ancheta vizează de asemenea şi compania Samsung, care este suspectată că şi-a cumpărat graţiile preşedinţiei de care a beneficiat în 2009 directorul său, Lee Kun-hee, condamnat atunci pentru evaziune fiscală.

Compania, cea mai mare din Coreea de Sud, şi fostul preşedinte resping aceste acuzaţii.

Lee este totodată acuzat că a primit 2,2 miliarde de woni din partea fostului director general al grupului Woori Financial, Lee Pal-sung, pentru a-l ajuta să obţină postul.

El este suspectat de asemenea că a deturnat milioane de dolari din fondurile DAS, companie de piese auto înregistrată pe numele unor membri ai familiei sale, dar pe care el o controla în secret.

În Coreea de Sud, nu este neobişnuit ca preşedinţii să ajungă la închisoare după ce nu mai sunt la putere, deseori ca urmare a unei alternanţe politice.

Fosta preşedintă conservatoare Park Geun-Hye, care i-a succedat lui Lee, se află în prezent în arest, unde aşteaptă verdictul în procesul său privind un răsunător scandal de corupţie. Procurorii au cerut 30 de ani de închisoare împotriva sa.

Precedesorul lui Lee, Roh Moo-hyun, de centru-stânga, s-a sinucis după ce fusese audiat pentru acuzaţii de corupţie în 2009.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă