5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalFostul „ţar al internetului chinez”, acuzat de „corupţie şi depravare”

Fostul „ţar al internetului chinez”, acuzat de „corupţie şi depravare”

Autorităţile chineze au anunţat excluderea din PCC a lui Lu Wei, 57 ani, şi punerea lui sub anchetă pentru „grave violări ale disciplinei”, fără altă precizare, însă formula desemnează în general fapte de corupţie. 

Un comunicat oficial preciza că fostul „ţar al netului” este un „cadru imoral, depravat şi veros” care a trădat partidul, „a sfidat regulile, a acţionat arbitrar şi a emis critici fără fundament asupra deciziilor şi politicii Comitetului Central”. Şi  a vrut să „formeze facţiuni şi clici”, „un exemplu tipic de duplicitate”. 

Căderea este spectaculoasă pentru cel care a fost numit în fruntea organismului de reglementare a internetului în 2013, înainte de a trebui să părăsească postul în 2016, acesta fiind preluat de un apropiat al preşedintelui Xi Jinping.

Însărcinat cu supervizarea conţinutului Internetului, Lu Wei s-a bucurat de o influenţă specială atât în China, cât şi în exterior. Revista americană Time îl cita printre cele mai influente 100 personalităţi de pe planetă. Giganţii americani ai Internetului, dornici de acces pe piaţa chineză, ale cărei situri sunt blocate, l-au curtat pe omul care conducea administraţia ciberspaţiului chinez.

Lu Wei, fost director al agenţiei oficiale China Nouă şi şef al propagandei, era cunoscut ca un ardent apărător al suveranităţii naţionale asupra internetului. A încercat să întărească puterea PCC asupra web-ului şi să facă din China o „putere cibernetică”.

Odată cu Lu Wei, a fost anunţată căderea unui alt înalt demnitar, tot pentru corupţie, Sun Zhengeai, un timp considerat urmaşul lui Xi Jinping. Această nouă anchetă contra unui oficial de rang înalt arată hotărârea regimului de a continua vasta campanie anticorupţie.„O cruciadă” a liderului de la Beijing care i-a permis să-şi înlăture rivalii, potrivit observatorilor.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă