21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalFrancezii, neîncrezători că guvernul poate pune în aplicare reformele promise

Francezii, neîncrezători că guvernul poate pune în aplicare reformele promise

Ancheta a fost realizată online în 27-28 decembrie 2018 pe un eşantion reprezentativ de 1.967 de persoane în vârstă de peste 18 ani.

De fapt, doar 33% dintre persoanele intervievate declară în prezent că au încredere în guvern că va acţiona în sens pozitiv în legătura cu reforma instituţiilor. Acest nivel de încredere nu atinge decât 32% în ceea ce priveşte reforma asigurări-şomaj şi 29% în legătură cu cea a pensiilor.

Această neîncredere a crescut în urma crizei provocate de mişcarea “vestelor galbene”, care a cuprins întreaga ţară de peste o lună şi jumătate.

Dacă încrederea rămâne aproape intactă în rândurile simpatizanţilor REM /La Republique en Marche/ (peste 80% pentru fiecare din aceste reforme), ea este totuşi foarte slabă printre susţinătorii Adunării Naţionale (fostul Front Popular) şi Franţei Nesupuse/PCF (între 15% şi 25%).

Ancheta demonstrează totodată dorinţa francezilor de a se implica mai mult în viaţa politică, în special în dezbaterea instituirii unui referendum al iniţiativei cetăţeneşti (RIC), promovat de “vestele galbene”. Circa 80% dintre persoanele intervievate se declară favorabile acestui tip de referendum pentru a propune o lege, 72% pentru a abroga o lege, 63% pentru a pune capăt mandatului unui ales, iar 62% pentru modificarea Constituţiei.

Dacă simpatizanţii Adunării Naţionale şi ai Franţei Nesupuse/PCF sunt foarte favorabili instituirii acestui gen de referendum (peste 77%), simpatizanţii REM sunt mai rezervaţi în această problemă.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă