20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalFranţa avertizează Iranul să nu mai încalce acordul nuclear

Franţa avertizează Iranul să nu mai încalce acordul nuclear

Franţa, alături de Marea Britanie şi Germania, caută să salveze acordul de când SUA s-au retras anul trecut şi au reimpus sancţiuni Teheranului.
 
Preşedintele Emmanuel Macron „reiterează angajamentul faţă de respectarea acordului nuclear din 2015 şi cere Iranului să anuleze acest exces precum şi să evita noi măsuri care ar pune la îndoială angajamentul său faţă de acord”, a informat preşedinţia franceză într-un comunicat.
 
Preşedinţia a precizat că Macron va lua măsuri în zilele următoare pentru a se asigura că Iranul îşi îndeplineşte obligaţiile şi continuă să beneficieze de avantajele economice ale acestui acord.
 
Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a anunţat luni că Iranul a depăşit limita impusă rezervelor iraniene de uraniu slab îmbogăţit prin Acordul de la Viena din 2015.
 
În ripostă faţă de decizia preşedintelui american Donald Trump de a scoate unilateral Statele Unite din acest pact, în mai 2018, şi de a reimpune sancţiuni Iranului, Teheranul a anunţat, la 8 mai, că nu se mai consideră obligat să respecte două praguri stabilite prin Acordul de la Viena – şi anume cel impus rezervelor iraniene de apă grea (130 de tone) şi cel care limitează stocul de uraniu slab îmbogăţit (300 de kilograme).

Teheranul a ameninţat totodată să-şi reia – începând de la 7 iulie – activităţi de îmbogăţire a uranului la un nivel mai mare decât nivelul maxim stabilit prin Acordul de la Viena – şi anume de 3,67% – şi să-şi relanseze proiectul de construire a unui reactor cu apă grea la Arak (centru), dacă celelalte state care sunt în continuare părţi la acord – China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Rusia – nu îl ajută să ocolească sancţiunile americane ce i-au fost reimpuse.

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă