Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Franța consideră că ofensiva regimului Assad în Idlib amenință securitatea Europei

Franța consideră că ofensiva regimului Assad în Idlib amenință securitatea Europei

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a avertizat marţi că o ofensivă a regimului sirian asupra provinciei Idlib ar avea consecinţe directe pentru securitatea Europei, din cauza riscului dispersării miilor de jihadişti concentraţi în această zonă, relatează AFP.

Rl online 0 comentarii

„Există un risc de securitate având în vedere că în această zonă există mulţi jihadişti, între 10.000 şi 15.000, care susţin că sunt adepţi ai Al-Qaida, şi care reprezintă un risc pentru securitatea noastră în viitor”, a declarat el pentru canalul BFMTV, estimând la „câteva zeci” numărul combatanţilor francezi aflaţi printre aceştia.

„Există riscul ca aceştia să se disperseze dacă ofensiva siriană şi rusă este pusă în aplicare în condiţiile pe care le ştim noi astăzi”, a declarat şeful diplomaţiei franceze.

Referindu-se la riscul unei catastrofe umanitare în această zonă unde trăiesc trei milioane de persoane, el a avertizat că precedentul Alep, un alt bastion rebel recucerit de regim în decembrie 2016, „ar fi nimic în comparaţie cu oroarea pe care (o catastrofă umanitară în Idlib) o poate reprezenta”.

Consiliul de Securitate al ONU urma să se reunească din nou marţi pentru a discuta despre provincia siriană Idlib, unde ONU se teme de „cea mai gravă catastrofă umanitară” din acest secol dacă regimul de la Damasc va ataca ultimul bastion rebel din Siria.

Jean-Yves Le Drian şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu riscul unui atac chimic asupra Idlib şi a reiterat 'linia roşie' impusă de Franţa şi ameninţarea cu noi lovituri aeriene împotriva regimului de la Damasc în cazul în care se va dovedi că acesta a utilizat arme chimice letale.

Comentarii

loading...