19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalFranța consideră că ofensiva regimului Assad în Idlib amenință securitatea Europei

Franța consideră că ofensiva regimului Assad în Idlib amenință securitatea Europei

„Există un risc de securitate având în vedere că în această zonă există mulţi jihadişti, între 10.000 şi 15.000, care susţin că sunt adepţi ai Al-Qaida, şi care reprezintă un risc pentru securitatea noastră în viitor”, a declarat el pentru canalul BFMTV, estimând la „câteva zeci” numărul combatanţilor francezi aflaţi printre aceştia.

„Există riscul ca aceştia să se disperseze dacă ofensiva siriană şi rusă este pusă în aplicare în condiţiile pe care le ştim noi astăzi”, a declarat şeful diplomaţiei franceze.

Referindu-se la riscul unei catastrofe umanitare în această zonă unde trăiesc trei milioane de persoane, el a avertizat că precedentul Alep, un alt bastion rebel recucerit de regim în decembrie 2016, „ar fi nimic în comparaţie cu oroarea pe care (o catastrofă umanitară în Idlib) o poate reprezenta”.

Consiliul de Securitate al ONU urma să se reunească din nou marţi pentru a discuta despre provincia siriană Idlib, unde ONU se teme de „cea mai gravă catastrofă umanitară” din acest secol dacă regimul de la Damasc va ataca ultimul bastion rebel din Siria.

Jean-Yves Le Drian şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu riscul unui atac chimic asupra Idlib şi a reiterat ‘linia roşie’ impusă de Franţa şi ameninţarea cu noi lovituri aeriene împotriva regimului de la Damasc în cazul în care se va dovedi că acesta a utilizat arme chimice letale.

Cele mai citite

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă