15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalFranţa critică decizia "ruşinoasă" a Ford de a închide fabrica din Bordeaux

Franţa critică decizia “ruşinoasă” a Ford de a închide fabrica din Bordeaux

Purtătorul de cuvânt al Executivului francez, Benjamin Griveaux, i-a acuzat pe directorii Ford că au adoptat “o atitudine ruşinoasă” refuzând luni oferta finală a producătorului de sisteme de transmisie Punch Powerglide, potrivit Afp.

Oficialii francezi au salutat oferta îmbunătăţită depusă săptămâna trecută de compania franco-belgiană, care ar fi permis păstrarea locurilor de muncă pentru jumătate din angajaţii fabricii din Bordeaux. În schimb, sindicatele fuseseră de acord cu îngheţarea salariilor şi un program de muncă mai flexibil.

“Vom face Ford să plătească pentru concedierea angajaţilor, pentru curăţarea terenului fabricii şi pentru noile eforturi de industrializare a regiuni”, a declarat Griveaux la postul de radio France Info.

Acesta a adăugat că Executivul nu va cere înapoi ajutorul de stat în valoare de aproximativ 15 milioane de euro primit de Ford în ultimii ani şi a exclus o naţionalizare a fabricii.

Reprezentanţii Ford au declarat că nu consideră convingător planul Punch Powerglide şi au dat asigurări că vor ajuta muncitorii concediaţi să-şi găsească noi locuri de muncă.

Locurile de muncă pierdute la uzina de la Blanquefort vor fi o lovitură pentru preşedintele Emmanuel Macron, în condiţiile în care vin într-un moment în care există proteste de stradă cu privire la planurile lui Macron de liberalizare a economiei, inclusiv prin flexibilizarea legislaţiei muncii.

Uzina de la Blanquefort, care produce cutii de viteze, funcţionează din 1972. La rândul său, firma Punch, care este specializată în producţia de componente auto, a preluat deja o fostă uzină General Motors de la Strasbourg (estul Franţei), care producea la rândul său cutii de viteze.

Luna trecută, Ford a anunţat că va elimina “mai multe mii” de locuri de muncă, va ieşi de pe pieţele neprofitabile şi va înceta să mai producă vehicule care îi provoacă pierderi, precum C-Max, totul în conformitate cu un plan de relansare al cărui obiectiv este atingerea unei marje operaţionale de 6% în Europa.

În prezent, al doilea mare producător auto american este presat să îşi restructureze operaţiunile din Europa, după ce rivalul său General Motors a reuşit să îşi majoreze profiturile după vânzarea mărcilor sale europene Opel şi Vauxhall către grupul francez PSA.

Ford a precizat că va încerca să iasă de pe segmentul multivan, va înceta să mai producă transmisii automate la Bordeaux (Franţa), îşi va revizui operaţiunile din Rusia şi va uni cartierele generale ale Ford UK şi Ford Credit la Dunton, Essex, Marea Britanie.

Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajaţi şi 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford este prezent şi pe piaţa din România.

Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă