15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalFranța: Guvernul respinge acuzaţii cu privire la un eşec în urma violenţelor...

Franța: Guvernul respinge acuzaţii cu privire la un eşec în urma violenţelor de la Paris

În total, 109 persoane au fost plasate în arest preventiv în urma incidentelor care s-au soldat, marţi seara, cu patru răniţi uşor, inclusiv un membru CRS, potrivit Prefecturii Poliţiei (PP).

Ministrul de Interne a anunţat la postul France 2 că s-au operat 283 de reţineri, dintre care 209 arestări, un bilanţ corectat ulterior.

Aflat în vizită în Australia, şeful statului Emmanuel Macron a subliniat că 1 Mai este ”ziua muncitorilor, nu a spărgătorilor” şi a dat asigurări că măsurile necesare au fost adoptate, în contextul unei polemici cu privire la aceste violenţe provocate de aproximativ 1.200 de “Black blocs” – activişti îmbrăcaţi în negru şi mascaţi care ţintesc ”simboluri ale statului şi capitalismului”.

”Există un Guvern, există un stat, el este condus, va continua să acţioneze”, a declarat preşedintele pentru presă.

Premierul Edouard Philippe a denunţat ”profesionişti ai polemicii”.

”Vor exista polemici, vă informez că există mereu: fie ne mişcăm prea repede, fie nu ne mişcăm suficient de repede, fie e prea multă lume, fie nu e prea multă lume”, a declarat el marţi seara într-o vizită la un comisariat din arondismentul al XIII-lea din capitală.

Preşedintele Les Républicains (LR, dreapta) Laurent Wauquiez a denunţat marţi un ”eşec al statului suveran”, iar preşedinta Frontului Naţional (FN, extrema dreaptă) Marine Le Pen a acuzat ”laxismul puterii”, ”indulgenţa” sa şi ”complicitatea” sa faţă de ”miliţii de extremă stânga”.

”IRESPONSABILITATEA DISCURSURILOR RADICALE”

Liderul La France insoumise Jean-Luc Mélenchon, care a incriminat ”bande de extremă dreapta”, a dat înapoi miercuri. ”Se pare că nu e aşa”, a declarat deputatul din Bouches-du-Rhône la BFMTV, explicând că a crezut iniţial că a fost vorba de ”fascişti”.

”Să spargi o vitrină McDo nu este o activitate revoluţionară (…), nu vă lăsaţi implicaţi în asta, căci se termină rău”, i-a averizat el pe tinerii manifestanţi.

Invitat la France 2, ministrul de Interne a avertizat, după Edouard Philippe, cu privire la ”discursuri radicale” care incită la violenţe.

”Atunci când ai o parte a clasei politice, pe margine, care îndeamnă «să-l sărbătorească pe Macron», unii nu o iau ca atare”, a apreciat Gérard Collomb. Marţi, şeful Guvernului a condamnat ”iresponsabilitatea discursurilor radicale care încurajează asemenea acţiuni”.

François Ruffin, un de putat LFI din Somme a îndemnat la o manifestaţie naţională, la Paris, care ”să-l sărbătorească pe Macron” cu ocazia marcării unui an de când a fost ales preşedinte.

Gérard Collomb a dat asigurări că dispozitivul de menţinere a ordinii publice va fi consolidat la aceste adunări, care au loc într-o atmosferă socială tensionată, de greve la SNCF şi Air France.

”Mi-e teamă că un anumit număr de oameni va fi aspirat de sprirala vorbelor”, a subliniat ministru de Interne.

Prefectul Poliţiei Parisului a recunoscut miercuri, la BFMTV, că imaginile cu violenţele de 1 Mai au fost ”şocante”, dar că este necesar ”să se vadă bilanţul uman” al zilei.

Michel Delpuech a anunţat căau fost incendiate şase vehicule, iar 31 de magazine au fost distruse sau avariate.

Sindicatele din cadrul poliţiei Unsa şi Alliance se întreabă care este ”doctrina” menţinerii ordinii publice aplicatîă marţidacă se ţine cnt de menajarea bilanţului uman.

În octombrie 2014, în ciocniri între forţele de ordine şi activişti la locul unui proiect contestat de baraj, la Sivens (Tarn), un tânăr activist, Rémi Fraisse, a fost ucis în explozia unei grenade.

”Nu există niciun eşec al statului”, a pledat Gérard Collomb la France 2. ”În asemenea vremuri, la ultimele manifestaţii am făcut turul spitalelor. Aici nu am făcut turul spitalelor, pentru că nimeni n-a fost rănit”.

Cele mai citite

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă