19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalFranţa: Şapte suspecţi în escrocheria ''falsului Le Drian''

Franţa: Şapte suspecţi în escrocheria ”falsului Le Drian”

Afacerea numită ”falsul Le Drian” a început în vara lui 2015, atunci când Ministerul Apărării francez, condus de actualul ministru de externe Jean-Yves Le Drian, semnalase Parchetului că mai mulţi escroci au uzurpat identităţile ministrului şi ale colaboratorilor lui pe lângă mai multe ambasade şi manageri de companii.

Cei şapte suspecţi implicaţi în această infracţiune vor trebui să răspundă în faţa tribunalului corecţional din Paris la acuzaţiile de ”asociere în vederea comiterii de infracţiuni, escrocherie în grup organizat şi luarea numelui unei terţe persoane”, indică o ordonanţă semnată de judecătorii Clément Herbo şi Aude Buresi şi datată 30 august.

În centrul grupării se află doi bărbaţi cunoscuţi de justiţia franceză – Gilbert Chikli (54 de ani) şi Anthony Lasarevitsch (35 de ani).

Primul este considerat inventatorul metodei ”falselor ordine de virament” (Fovi) sau al ”falşilor preşedinţi”, un procedeu devenit clasic prin care infractorii se dau şefi de companii în vederea transferării de mari sume de către colaboratori.

Chikli a fost condamnat în 2015, în absenţă, la şapte ani de închisoare şi o amendă de 1 milion de euro pentru escrocarea mai multor mari companii. El a fost arestat în 2017 în Ucraina în compania lui Lasarevitsch.

În telefoanele celor doi suspecţi, care neagă orice implicare în această afacere, anchetatorii francezi au descoperit imagini cu reşedinţa viitoarei lor ţinte, uzurparea de identitate a prinţului Albert al II-lea de Monaco şi fotografia unei prime încercări – destul de nereuşite – de a realiza o mască de silicon reprezentând faţa acestuia.

Conform anchetatorilor francezi, au fost vizaţi peste 150 de personalităţi, printre care şefi de stat africani, asociaţii umanitare şi lideri religioşi. În 2016 în capcana escrocilor a căzut primul lider spiritual al musulmanilor ismaeliţi, prinţul Karim al-Hussaini, numit şi Karim Aga Khan IV, ce deţinea o avere colosală.

Convins că a avut o convorbire telefonică cu ministrul francez, filantropul în vârstă de 79 de ani a dispus, în martie 2016, virarea a 20 de milioane de euro din conturile fundaţiei sale AKDN, în conturi din Polonia, China şi Franţa. Trei din cele cinci transferuri bancare au fost blocate, însă 8 milioane de euro s-au ”evaporat”, încheie AFP.

Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă