7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalFranța se opune amânării ieșirii Marii Britanii din UE

Franța se opune amânării ieșirii Marii Britanii din UE

”În orice caz este clar că o scurtă extindere (a datei Brexitului) pentru a discuta din nou despre acordul de retragere nu intră în discuţie”, a indicat oficialul de la Palatul Elysee.

”Aşadar, vom avea fie un ”no-deal” (Brexit fără acord) acum, fie o schimbare a planurilor Londrei, dar pentru care deocamdată nu vedem niciun semn”, a adăugat acesta.

Alţi oficiali francezi au declarat că Parisul se va opune prin veto în Consiliul European unei amânări a Brexitului dacă Londra doreşte să folosească o asemenea extindere pentru a încerca să obţină din partea blocului comunitar concesii privind clauza de ”backstop” pentru frontiera nord-irlandeză, motivul care a determinat respingerea acordului în parlamentul britanic, întrucât această clauză poate să menţină pe termen nedefinit Regatul Unit în uniunea vamală europeană.

Parisul a precizat că ar accepta o prelungire a termenului Brexitului numai dacă Londra convoacă alegeri sau un nou referendum pe tema părăsirii UE ori dacă prezintă un plan ce poate fi acceptabil pentru toate părţile şi care necesită timp pentru finalizare.

Parlamentarii britanici votează joi o moţiune propusă de premierul Theresa May pentru amânarea Brexitului, împreună cu patru amendamente avansate de deputaţi, după ce zilele trecute aceştia din urmă au respins atât acordul convenit de şefa executivului cu UE, cât şi varianta unui Brexit fără acord.

În moţiune a fost inclusă opţiunea pentru o scurtă amânare a Brexitului, până pe 30 iunie, dacă până pe 20 martie Camera Comunelor votează totuşi un acord, sau pentru o amânare mai lungă dacă impasul persistă. Potrivit Reuters, Theresa May ar încerca cu ameninţarea unei amânări a Brexitului pe termen lung să-i determine pe deputaţii săi conservatori eurosceptici să sprijine acordul la un al treilea vot pe care ar dori să-l ceară Camerei Comunelor pe 20 martie.

Orice amânare trebuie însă aprobată în unanimitate de liderii europeni, care se reunesc pe 21-22 martie la Consiliul European.

Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă