16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalFranța: Şeful Statului Major al forţelor aeriene, numit într-o funcţie strategică la...

Franța: Şeful Statului Major al forţelor aeriene, numit într-o funcţie strategică la NATO

În cursul conferinţei de presă săptămânale la Ministerul Apărării francez, purtătorul de cuvânt al instituţiei a declarat că generalul Lanata, în vârstă de 58 de ani, îl înlocuieşte în post pe un alt general francez, Denis Mercier.

Funcţia de la SACT, creată în 2002 în cadrul vastei reforme a structurilor de comandă ale Alianţei Nord-Atlantice, constă în pregătirea tuturor capacităţilor militare de care dispune NATO pentru a face faţă misiunilor şi provocărilor viitoare.

De la comandamentul strategic al SACT, care se află la Norfolk (Virginia, coasta de est a SUA), generalul responsabil de transformare supervizează în special campaniile de exerciţii planificate de NATO pentru testarea trupelor şi a capacităţii lor de a acţiona împreună în diferite tipuri de intervenţii.

Generalul Lanata i-a succedat în iunie 2015 generalului Mercier în funcţia şef de Stat Major al armatei aerului din Franţa, când acesta a fost numit la SACT.

Inginer de aviaţie, André Lanata a fost pilot de vânătoare, comandant al bazei aeriene din Djibouti şi a ocupat diverse funcţii în cadrul comandamentului armatei franceze, înainte de a deveni şeful forţelor aeriene.

Funcţia de la SACT este ocupată de un general francez începând cu 2009, anul care marchează revenirea Franţei în structurile de comandă ale NATO, după ce preşedintele Charles de Gaulle scosese ţara din comanda integrată a Organizaţiei în 1966.

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă