15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalFranța vrea sa instituie serviciul militar obligatoriu

Franța vrea sa instituie serviciul militar obligatoriu

O parte din această perioadă obligatorie ar putea fi efectuată în condiţii de internat, potrivit săptămânalului citat, şi ar urma să fie consacrată activităţilor sportive, învăţării noţiunilor elementare de acordare a primului ajutor şi formării reflexelor în caz de situaţii de criză, precum şi transmiterii valorilor civice şi republicane, a subliniat generalul Daniel Menaouine, responsabil de acest raport, informează Agerpres.

În cursul lunii mai, dezbateri cu privire la acest subiect vor fi lansate de Palatul Elysee, menţionează JDD. Tot atunci şi preşedintele Emmanuel Macron urmează să se exprime cu privire la această temă. O consultare în rândul tinerilor francezi ar putea avea loc de asemenea.

O astfel de măsură a fost evaluată recent între 2,4 şi 3,1 miliarde de euro pentru statul francez, potrivit diferitelor scenarii.

Această idee este una din promisiunile de campanie ale lui Emmanuel Macron, fost ministru în guvernul preşedintelui François Hollande.

În februarie, preşedintele francez evocase instituirea unui serviciu militar obligatoriu cu durata între “trei şi şase luni”, ceea ce ar putea fi un “adevărat element de transformare” pentru coeziunea naţională. Potrivit lui, costul nu ar fi “prohibitiv”.

Creat în 1798, la mai puţin de zece ani de la Revoluţia franceză, serviciul militar în Franţa a fost multă vreme obligatoriu pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani. Aceasta avea drept scop recrutarea de către stat a unei părţi din cetăţeni în scopuri militare. În funcţie de epocă, această convocare putea dura între mai mulţi ani şi câteva luni.

În 1997, fostul preşedinte Jacques Chirac a luat decizia de a profesionaliza armata şi de a suspenda această mobilizare obligatorie.

Emmanuel Macron, născut în decembrie 1977, este primul preşedinte francez, şi deci comandant suprem al armatei, care nu a efectuat serviciul militar.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă