Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cartea care l-a scos din sărite pe președintele SUA. De ce a încercat Donald Trump să o interzică

Cartea care l-a scos din sărite pe președintele SUA. De ce a încercat Donald Trump să o interzică

Volumul exploziv cu titlul ''Fire and Fury: Inside the Trump White House'', apărut sub semnătura lui Michael Wolff, prevăzut iniţial să fie pus în vânzare marţea viitoare, a fost lansat vineri, în pofida tentativelor lui Donald Trump de a împiedica difuzarea cărţii.

Rl online 0 comentarii

Președinteole american a catalogat cartea drept un ansamblu de ''minciuni'', relatează AFP, citată de Agerpres.

Avocatul preşedintelui american, Charles J. Harder, a încercat joi să interzică publicarea acestui volum care prezintă o imagine sumbră a unei Case Albe disfuncţionale pe fondul intrigilor ţesute în jurul lui Donald Trump, luat în derâdere de propriii colaboratori pentru incompetenţa şi incapacitatea de a conduce. Această ofensivă judiciară a fost lansată la o zi după o reacţie virulentă a lui Trump, care l-a acuzat pe fostul său consilier Steve Bannon că ''şi-a pierdut minţile'' pentru că l-a acuzat pe fiul său pentru faptul că s-a întâlnit cu o avocată rusă în timpul campaniei electorale.

Într-un demers mai mult simbolic, el i-a adresat o scrisoare autorului Michael Wolff şi lui Steve Rubin, preşedintele casei editoriale Henry Holt and Co., cerându-le să ''oprească imediat'' distribuirea cărţii, invocând, între altele, calomnia.

Dar răspunsul editorului, probabil încântat de această puternică expunere, nu a întârziat: el a devansat lansarea cărţii cu patru zile. Astfel, iniţial prevăzut să fie pus în vânzare marţea viitoare, volumul a intrat în librării vineri.

''Şi iată. Puteţi să-l cumpăraţi (şi să-l citiţi) mâine. Mulţumesc, domnule preşedinte'', a scris Michael Wolff într-un mesaj joi pe Twitter.

Editorialist la mai multe publicaţii (Hollywood Reporter, Vanity Fair, New York Magazine...), Michael Wolff (64 de ani) a declarat că a gravitat timp de 18 luni în jurul galaxiei Trump, de la campania prezidenţială pentru Casa Albă, şi a intervievat ''peste 200 de persoane'', de la preşedinte la colaboratorii săi.

''I-am permis acces zero la Casa Albă autorului acestei cărţi absurde! Niciodată n-am vorbit cu el despre o carte. Plină de minciuni, distorsiuni şi surse care nu există'', a scris joi seara târziu într-un mesaj preşedintele american referindu-se la carte.

În acest volum, Steve Bannon denunţă - între altele - atitudinea lui Donald Trump jr., ceea ce a provocat indignarea preşedintelui.

Apreciind că acesta a comis o ''trădare'' întâlnindu-se cu o avocată rusă în timpul campaniei, Bannon a dat de fapt greutate anchetei desfăşurate în prezent de către procurorul special Robert Mueller cu privire la presupusele legături între Moscova şi Trump, scandal ce zdruncină actuala preşedinţie americană.

Fidel stilului său provocator, Steve Bannon a asigurat, după publicarea unei serii de extrase cu conţinut exploziv ale cărţii, că el îl susţine în continuare pe magnatul imobiliar.

''Preşedintele SUA este un mare om'', a afirmat el miercuri seara, la câteva ore după mesajul virulent în care Donald Trump îl acuza că ''şi-a pierdut minţile''. ''Eu îl susţin neîncetat'', a declarat la postul de radio Sirius XM patronul site-ului Breitbart News, apropiat de extrema-dreaptă.

''Ieri seara a spus că sunt un om mare, se vede că şi-a schimbat tonul foarte repede'', a ironizat joi preşedintele american, în replică.

De la plecarea sa de la Casa Albă vara trecută, Steve Bannon s-a autodesemnat drept salvatorul ''trumpismului'' faţă de ceea ce consideră a fi o deviere a republicanilor şi a ''elitelor'' de la Washington. În acelaşi timp, executivul a continua să denunţe cu vehemenţă ''minciunile ridicole'' într-o carte plină de ''bârfe tabloide''.

Cartea relevă între altele că atât candidatul republican, cât şi echipa sa au fost surprinşi de victoria la alegeri, fiind convinşi că vor pierde. ''Ridicol!'', a replicat purtătorul de cuvânt al lui Trump.

Volumul lui Michael Wolff relatează despre primul an de preşedinţie al lui Donald Trump ca fiind marcat de o formă de ''haos'' permanent. El descrie un preşedinte frecvent retras în camera lui la 18:30 cu un cheeseburger în faţă şi cu ochii pe cele trei ecrane TV, bombardând cu apeluri un mic grup de prieteni cărora le toarnă un ''potop de plângeri'', variind de la canale media necinstite la lipsa de loialitate a membrilor echipei sale.

Ca reacţie, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a anunţat joi că orice persoană care lucrează la Casa Albă nu va mai putea utiliza telefonul mobil personal în West Wing (Aripa de Vest), centrul nevralgic al preşedinţiei americane. Sarah Sanders a invocat necesitatea de a asigura "securitatea şi protecţia sistemelor tehnologice de la Casa Albă" pentru a justifica această decizie.

De la sosirea sa la putere, Donald Trump a denunţat neîncetat scurgerile de informaţii din cadrul echipei sale. Într-un comunicat virulent difuzat miercuri, el a deplâns faptul că Steve Bannon şi-a petrecut timpul la Casa Albă facilitând ''scurgerea de informaţii false ca să se dea mai important decât a fost''.

Comentarii

loading...