10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalGaza: Un al 17-lea palestinian a decedat după ce a fost rănit...

Gaza: Un al 17-lea palestinian a decedat după ce a fost rănit la manifestaţiile de vineri

Faris al-Raqib, în vârstă de 29 de ani, a fost împuşcat în stomac în sudul Fâşiei Gaza în timpul unui marş la care au luat parte zeci de mii de manifestanţi palestinieni. Această zi de vineri a fost cea mai letală în Fâşia Gaza de la războiul Israelului din 2014 în enclavă. În afară de cei 17 morţi, peste 1.400 de palestinieni au fost răniţi, dintre care 757 de tiruri cu gloanţe reale, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, precum şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, au cerut o “anchetă independentă” asupra utilizării gloanţelor reale de către Israel, o cerere respinsă rapid de statul israelian.

La rândul lor, Statele Unite au blocat sâmbătă seară un proiect de declaraţie a Consiliului de Securitate al ONU chemând “toate părţile la reţinere şi evitarea oricărei escaladări suplimentare” şi cerând o anchetă în legătură cu confruntările.

Palestinienii îi acuză pe soldaţii israelieni că au tras împotriva manifestanţilor care nu reprezentau niciun pericol imediat.

Vineri, zeci de mii de palestinieni s-au adunat în prima zi a protestelor de la bariera israeliană ce închide frontiera cu Gaza. Începutul acestor proteste, prevăzute să dureze şase săptămâni, coincide cu “Ziua pământului” palestinian, comemorarea anuală a uciderii a şase arabi israelieni în 1976 în timpul manifestaţiilor împotriva confiscării terenurilor după crearea statului Israel în 1948.

Cele mai citite

Joe Biden l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că-i va trimite „rapid” ajutoare militare „importante”

Preşedintele SUA Joe Biden a promis luni, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, că va trimite „rapid” ajutoare militare...

SAMEDAY ar putea prelua compania de curierat rapid Sprinter din Ungaria

SAMEDAY, cunoscută pentru inovația sa în domeniul livrărilor și introducerea livrărilor easybox în România, anunță planurile de preluare a companiei de curierat rapid Sprinter...

Șeful serviciului israelian de informații militare a demisionat, ca efect al atacului Hamas din 7 octombrie

Șeful serviciului de informații militare din armata Israelului (IDF), Aharon Haliva, a demisionat, în contextul anchetei asupra atacului Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă