Geneva, grevă la ONU. Angajații instituției au protestat pentru drepturile salariale

Geneva, grevă la ONU. Angajații instituției au protestat pentru drepturile salariale

Angajaţii ONU la Geneva şi-au întrerupt luni două ore activitatea pentru a protesta faţă de tăierile salariale, perturbând pentru scurt timp o serie de întâlniri la nivel înalt cu secretarul general al Naţiunilor Unite şi mai mulţi miniştri, relatează AFP.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Greva, organizată între orele 15.00 şi 17.00 (14.00 şi 16.00 GMT), a obligat Consiliul pentru Drepturile Omului să întârzie cu o oră discuţiile cu Înaltul său Comisar şi preşedintele Adunării Generale a ONU.

În cursul Conferinţei pentru dezarmare, de asemenea deschisă luni, translatorii grevişti au părăsit sala după discursul secretarului general Antonio Guterres, iar miniştrii prezenţi au preferat să se discute numai în engleză, pentru a nu întrerupe şedinţa.

Numărul oficial al greviştilor dintre cei aproape 9.500 de angajaţi ai ONU la Geneva nu este cunoscut, dar mai multe sute de persoane s-au adunat în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului după întreruperea activităţii pentru a protesta faţă de reducerile salariale impuse săptămâna trecută.

Salariaţii au primit fişele de salariu cu o primă reducere de 3,5% care va fi urmată în iunie de alta de 5%, a făcut cunoscut Ian Richards, responsabil al consiliului de coordonare a sindicatelor şi asociaţiilor personalului ONU la Geneva.

Angajaţii ONU sunt consideraţi funcţionarii cei mai bine plătiţi din lume, dar tăierile salariale riscă să fie resimţite din plin la Geneva, unde costul vieţii este ridicat, au subliniat sindicatele.

Potrivit acestora, alte reduceri salariale au fost decretate recent la Bangkok (-10%) şi la Tokyo (-25%), informează AGERPRES.

Comentarii

loading...