9.7 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăInternaționalGEORGE SOROS: EUROPA TREBUIE SĂ REZISTE UNGARIEI ȘI POLONIEI

GEORGE SOROS: EUROPA TREBUIE SĂ REZISTE UNGARIEI ȘI POLONIEI

Veto-ul Ungariei și Poloniei asupra bugetului UE și a planului de recuperare a coronavirusului ar putea fi eludat, potrivit finanțatorului și filantropului George Soros. Într-un articol publicat pe site-ul web Project Syndicate, Europa trebuie să reziste Ungariei și Poloniei. El susține că, dacă nu există un acord cu privire la un nou buget al UE, vechiul buget care expiră la sfârșitul anului 2020, ar putea fi prelungit pe bază anuală. În acest scenariu, Polonia și Ungaria ar risca să nu primească plăți în condițiile noilor norme de drept convenite în iulie.
 
George Soros susține, de asemenea, propunerea deputatului Guy Verhofstadt, potrivit căruia fondul de recuperare de 750 miliarde EUR ar putea fi implementat prin utilizarea unei „proceduri de cooperare consolidată”. Cu toate acestea, „întrebarea este dacă UE, cu probabil cancelarul Merkel în frunte, poate să adune voința politică”. El susține că UE „nu își poate permite să facă compromisuri cu privire la dispozițiile statului de drept”. Modul în care răspunde la Orbán și Kaczyński „va determina dacă supraviețuiește ca societate deschisă, fidelă valorilor pe care a fost fondată”.
 
El etichetează veto-ul bugetar drept „un pariu disperat de doi infractori în serie” – o încercare a lui Viktor Orbán și „într-o măsură mai mică” Jaroslaw Kaczyński de a se opune încercărilor UE de a pune „o limită practică a corupției personale și politice”.
 
De asemenea, George Soros susține că Viktor Orbán „a construit un sistem cleptocratic elaborat pentru a jefui țara în orb”. Aceasta include transferul „unor sume imense de bani publici către fundații private pe care le controlează indirect”. Într-un „truc constituțional inteligent”, aceste entități au fost eliminate din domeniul public „deoarece ar fi nevoie de o majoritate parlamentară de 2/3 pentru a le restitui poporului maghiar”.
 
Mai mult, au existat „tranzacții frauduloase”, susține el, în care companiile din apropierea lui Orbán au achiziționat peste 16.000 de ventilatoare în numele Ungariei pentru peste 1 miliard de dolari, „depășind cu mult numărul paturilor de terapie intensivă și al personalului medical care ar putea folosi ventilatoarele ”. Ungaria a plătit mai mult decât orice altă țară din UE pentru ventilatoare din China – de peste cincizeci de ori mai mult decât a plătit Germania. Oficiul European Antifraudă (OLAF) ar trebui să investigheze dacă UE a fost fraudată, susține Soros. El solicită, de asemenea, investigarea contractului conform căruia Ungaria va deveni prima țară care va utiliza vaccinul rus Covid-19.
 
Soros scrie că, în calitate de filantrop de origine „evreiască maghiară”, care activează în Ungaria de mai bine de treizeci de ani, este preocupat în special de situația din țară, care este o „tragedie” pentru oamenii săi. El susține că „Orbán folosește noul val al COVID-19 pentru a modifica Constituția Ungariei și legea electorală și pentru a se consolida în calitate de prim-ministru pe viață prin mijloace constituționale”. El este hotărât să „evite repetarea alegerilor locale din 2019, unde Fidesz a pierdut controlul asupra guvernului local din Budapesta și din alte orașe importante”.
 
Acum „practic nu există nicio modalitate în care opoziția poate prevala”, avertizează Geroge Soros, deoarece Orbán „exercită un control aproape total asupra zonei rurale în care locuiește majoritatea populației”. În multe sate, susține el, „votul nu este secret”, iar Orbán controlează informațiile pe care le primesc.
 
Fondurile UE trebuie îndepărtate de guvernul maghiar și direcționate către autoritățile locale din țară, susține el, unde „spre deosebire de nivelul național există încă o„ democrație funcțională ”. Orașul Budapesta, la fel ca alte orașe aflate sub controlul opoziției, a fost deliberat privat de resursele financiare de către Orbán, creând o deficiență de 290 de milioane de dolari în bugetul orașului pentru 2021. Încercările orașului de a se împrumuta de la Banca Europeană de Investiții pentru a cumpăra noi echipamente de transport în masă care pot fi distanțate social au fost respinse de Orban, susține  Soros.
 
 
George Soros este președinte al Soros Fund Management și al Open Society Foundations. Este autorul a numeroase cărți, printre care Alchimia finanțelor, Noua paradigmă pentru piețele financiare: criza creditelor din 2008 și Ce înseamnă, și Tragedia Uniunii Europene: dezintegrare sau renaștere? Cea mai recentă carte a sa este În apărarea societății deschise (Public Affairs, 2019).
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă