10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalGiuseppe Conte se bucură de populariate, da nu și de guvern

Giuseppe Conte se bucură de populariate, da nu și de guvern

Conte a fost repus în funcţia de premier joi, pentru a conduce a coaliţie formată din Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) şi Partidul Democrat (PD, centru-stânga).

Circa 55% dintre italienii respondenţi au încredere în Conte, potrivit unui sondaj realizat de Instituto Piepoli şi publicat în cotidianul La Stampa. Cifrele sunt cu cinci procente mai mari comparativ cu cele din iulie.

Pe de altă parte, încrederea în liderul extremei drepte şi în fostul vicepremier Matteo Salvini a scăzut cu şase procente, până la 38%, potrivit sondajului.

Un alt sondaj de opinie, realizat de Quorum/YouTrend pentru postul de ştiri SkyTG24, arată că mai mult de 53% dintre respondenţi au destul de multă sau multă încredere în premierul Conte.

Oricum, ambele sondaje de opinie arată că majoritatea italienilor ar prefera alegeri anticipate în locul guvernului în curs de formare.

Ele au arătat de asemenea că partidul Liga al lui Salvini este încă cel mai popular, deşi se bucură de un sprijin de 31-32%, în scădere comparativ cu cele 38% de acum câteva săptămâni.

Giuseppe Conte a devenit premier al Italiei anul trecut, susţinut de o alianţă formată din M5S şi Liga. El a demisionat la 20 august, după ce Liga s-a retras în mod neaşteptat din coaliţie. Această mişcare a fost considerată o încercare a lui Salvini de a forţa organizarea de alegeri anticipate, pentru a capitaliza sondajele de opinie favorabile. În loc de aceasta, M5S şi PD şi-au unit forţele pentru a-l scoate în opoziţie.

Negocieri sunt în curs asupra noilor politici şi componenţei guvernului italian. Dacă lucrurile vor merge bine, el ar urma să fie învestit şi aprobat de Parlament în cadrul unui vot săptămâna viitoare.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă