13.8 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Golful Persic: Germania cere o misiune de observare UE

‘De asemenea, este previzibil că va dura ceva timp să convingem de asta Uniunea Europeană’, a recunoscut Maas, cu ocazia unei vizite la în oraşul polonez Slubice, aflat imediat peste frontieră, în apropiere de Frankfurt an der Oder. Ministrul a insistat că obiectivul este o misiune de observare. Germania a arătat clar săptămâna trecută că nu va participa la o misiune militară sub comanda Statelor Unite, pentru asigurarea libertăţii de navigaţie pe ruta de transport al petrolului prin Golf.

Germania nu sprijină strategia americană de a pune maximum de presiune asupra Iranului pentru schimbarea politicii externe a Teheranului în Orientul Mijlociu. Până acum, apreciază DPA, rezultatul demersurilor Washingtonului a fost o deteriorare accentuată a securităţii în Strâmtoarea Hormuz şi în zona învecinată, unde forţele iraniene au atacat şi sechestrat petroliere.

Tot luni, înainte de declaraţiile lui Maas, Peter Beyer, coordonatorul politicii transatlantice a Germaniei a susţinut că ţara sa trebuie să joace un rol de vârf în misiunea propusă Uniunii Europene. ‘Avem interese de securitate şi responsabilităţi în regiune. Trebuie să ne ridicăm la înălţimea acestora’, a spus el. Beyer a respins, la rândul său, o participare germană la misiunea condusă de americani. ‘Dacă Germania ar participa la o misiune condusă de SUA şi situaţia ar escalada, ar exista un mare pericol de a fi atraşi într-o misiune militară’, a avertizat reprezentantul Berlinului. ‘Asta nu ar fi în interesul nostru’, a apreciat el. Germania, alături de Franţa şi de Regatul Unit, depune eforturi pentru menţinerea acordului nuclear încheiat cu Iranul în 2015, după retragerea unilaterală a Statelor Unite. 

Ultima oră
Pe aceeași temă